Hlavní obsah

Čepro dostalo na provoz úvěr 2,5 miliardy

– PRAHA

Firma Čepro dostala od České spořitelny a Komerční banky úvěr ve výši 2,5 miliardy korun na svůj provoz a investice. Firma čelí u soudu pohledávkám za několik miliard korun - brání se, že je věřitelé požadují neprávem. Stát jako majitel Čepra se za úvěry nezaručil.

Článek

"Česká spořitelna a Komerční banka předložily optimální řešení, které zajistí finanční stabilitu společnosti," sdělil generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec.

Čepro už prostředky  a svůj provoz získávala na začátku oku. Stát se prostřednictvím FNM zaručil až do výše 2,6 miliardy korun u České spořitelny. Tento ústav nyní opět půjčí, tentokrát bez záruky půl miliardy korun. Společně s Komerční bankou pak na další smlouvu navíc další dvě miliardy.

Na začátku společnost odvrátila exekuci poté, co soud uznal pohledávku firmy Bena ve výši 2,6 miliardy korun. Čepro se proti rozhodnutí odvolalo a navíc kvůli němu zažalovalo své dva zaměstnance, protože je podezřívá, že zatajili, že soud probíhá, a firma se tak nemohla hájit. Téměř tři miliardy chce po Čepru i Tukový průmysl - obě pohledávky považuje státní podnik za fiktivní.

Čepro funguje jako překladiště pohonných hmot. Ukládají si je u něj firmy - podobně jako byl třeba Tukový průmysl. Ten nyní tvrdí, že za pokutu, kterou dostal za daňové úniky, může právě Čepro, protože vydalo neproclené pohonné hmoty. Společnost prý při ukládaných hmotách nerozlišovala, které jsou už proclené a které ne.

Mimo to firma provozuje síť čerpacích stanic EuroOil a v případě krize by hospodařila se státními zásobami pohonných hmot.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zastavil exekuci na Čepro

Soudce Zdeněk Kučera v úterý zastavil exekuci na státní podnik Čepro. Dospěl k závěru, že pohledávka na 264 tisíc tun pohonných hmot, kterou vůči Čepru...

Výběr článků

Načítám