Hlavní obsah

Soud zastavil exekuci na Čepro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Zdeněk Kučera v úterý zastavil exekuci na státní podnik Čepro. Dospěl k závěru, že pohledávka na 264 tisíc tun pohonných hmot, kterou vůči Čepru uplatnila společnost Venturon Investment a kterou poté převzal Al Bakal General Trading, neexistuje.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

"Dospěl jsem k závěru, že Čepro nemá vůči společnosti Al Bakal žádné závazky, že ty pohonné hmoty dávno vydala," uvedl Kučera. Proti jeho verdiktu je ale ještě možné se odvolat k pražskému městskému soudu.

"K oficiálnímu znění budeme mít přístup až zítra ráno. Samozřejmě z toho ale máme velkou radost. Z dokumentů, které jsme předložili jasně plynulo, že pohledávka je nesmyslná," řekla Novinkám mluvčí Čepra Alena Čechová.

Advokát Tomáš Sokol, který jménem Al Bakal General Trading návrh na exekuci podával, odmítl Kučerovo rozhodnutí jakkoliv komentovat. Neuvedl ani, zda se jeho klient proti němu odvolá.

Podle rozsudku má Čepro platit

Čepro má firmě Al Batal Tading zaplatit 2,5 miliardy korun na základě rozsudku z letošního března. Protože to však neudělalo, podal věřitel návrh na exekuci, té soud na začátku listopadu vyhověl. O tom, že exekuce bude rozhodl Zdeněk Kučera, který nyní exekuci zrušil.

Majetek měl zabavit exekutor Juraj Podkonický, který ale v pondělí oznámil, že se případu pro podjatost vzdává. Nezná prý způsob, jak firmě zabavit pohonné hmoty v ceně 2,5 miliardy korun.

Spiknutí zaměstnanců Čepra?

Firma nyní tvrdí, že o probíhajícím soudu o pohledávce 2,5 miliardy nevěděla. Někdo prý úmyslně ztratil předvolání k tomuto procesu.  Firma se tak nemohla bránit a dokázat, že pohledávka je nesmyslná. Údajně jde o spiknutí bývalých zaměstnanců.

Pohledávka má původ u společnosti Bena. Ta si u Čepra uložila pohonné hmoty a podle svých slov je nikdy nedostala zpět. Čepro tvrdí opak a dokumenty, které to potvrzují předložilo i nyní soudci Kučerovi. Bena později prodala pohledávku firmě Venturon Investment, nyní ji vlastní společnost Al Batal General Trading, která u soudu na začátku listopadu dosáhla exekuce na majetek Čepra.

Další soudy

Čepro zároveň čelí další pohledávce za zhruba 2,9 miliardy korun, kterou uplatňuje Tukový průmysl a jež souvisí s případem celního úniku. Čepro podle advokáta Tukového průmyslu Tomáše Sokola neplnilo smlouvu, a je proto odpovědné za vzniklou škodu. Čepro však uvádí, že se jí záležitost netýká. Podle mluvčí jde o pohledávku mezi firmami Tukový průmysl a Bena.

Čepro se zabývá zejména přepravou a skladováním ropných produktů. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem je Fond národního majetku. S loňskými výnosy zhruba 26 miliard korun patří k nejvýznamnějším českým průmyslovým podnikům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám