Hlavní obsah

FNM dá Čepru garanci na úvěr ve výši 2,6 miliardy korun

PRAHA

Fond národního majetku poskytne státnímu podniku Čepro garanci úvěru ve výši 2,6 miliardy korun. Peníze firma, která se nyní zmítá v soudních sporech, využije na své finacování. O záruce FNM rozhodla ve středu vláda na žádost ministerstva financí.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň je mezi českými městy průkopníkem konceptu Smart City.

Článek

"FNM  se rozhodl učinit toto opatření v rámci finanční stabilizace a zajištění důvěryhodnosti společnosti Čepro. Společnost  v této době čelí několika útokům, které, podle našeho názoru, mohou mít kriminální pozadí," sdělila mluvčí FNM Petra Krainová. Fond je jediným vlastníkem Čepra. Záruka bude trvat do 9. června příštího roku.

Finanční situace Čepra se výrazně oslabila poté, co firma začala čelit soudním sporům o pohledávky ve výši více než pěti miliard korun. "Do doby, kdy se společnost Čepro dozvěděla o aktivitách společnosti Al Batal General Trading, respektive M Port, je zcela zřejmé, že fungovala bez jakýchkoli finančních problémů," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. Čepro v březnu prohrálo s Al Batal soud a má mu vyplatit 2,6 miliardy korun.

Čepro čelí žalobám o miliardy korun

Na pohledávku společnosti Al Batal General Trading vydal soud dokonce příkaz k exekuci. Čepru se však podařilo odvolacímu soudu prokázat, že pohledávka je fiktivní. Al Batal už ale podal proti rozhodnutí soudu o zastavení exekuce odvolání.

Společnost Čepro

Akciová společnost ČEPRO vznikla (původně jako České produktovody a ropovody, a. s.) v roce 1994 privatizací bývalého státního podniku Benzina. Zakladatelem a původně jediným akcionářem společnosti byl Fond národního majetku ČR. Od roku 2006 je jediným akcionářem Ministerstvo financí ČR.

Čepro se zabývá především přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů a poskytováním přepravních, skladovacích a dalších speciálních služeb v této oblasti dalším subjektům. Čepro také zajišťuje zásoby státních hmotných rezerv. Provozuje také čerpací stanice EuroOil.

Dalším žalobám o nesplněné pohledávky Čepro stále čelí. O 2,8 miliardy korun ji žaluje společnost Tukový průmysl, další stovky miliónů by mělo vyplatit společnosti M Port. Čepro žádá obnovení všech soudních sporů. Údajně nedostalo soudní obsílky, a řízeních se tak nemohlo zúčastnit a dokázat, že všechny pohledávky jsou fiktivní.

Reklama

Související články

Soud zastavil exekuci na Čepro

Soudce Zdeněk Kučera v úterý zastavil exekuci na státní podnik Čepro. Dospěl k závěru, že pohledávka na 264 tisíc tun pohonných hmot, kterou vůči Čepru...

Výběr článků

Načítám