Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje plán slovenské vlády na podporu Jaguaru

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování plánu slovenské vlády poskytnout automobilce Jaguar Land Rover podporu 125 miliónů eur (3,3 miliardy korun) na investici do závodu u Nitry. EK chce posoudit, zda jsou plány Slovenska v souladu s pravidly Evropské unie, uvedl server deníku Sme.

Foto: Phil Noble, Reuters

Logo automobilky Jaguar Land Rover

Článek

„Komise důkladně prošetří, zda je plánovaná podpora skutečně nezbytná k tomu, aby Jaguar Land Rover umístil svou investici v Nitře, zda je skutečně omezena na nevyhnutelné minimum, zda narušuje hospodářskou soutěž nebo poškozuje soudržnost v EU,” uvedla eurokomisařka pro oblast hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

EK má pochybnosti, zda plánovaná pomoc splňuje všechny kritéria stanovená ve směrnicích o regionální pomoci. Největší pochybnosti má Brusel o tom, jestli jde skutečně o stimul pro soukromou investici.

Automobilka začala se stavbou závodu v loňském roce na podzim. Počítá se s dokončením v závěru příštího roku, kdy by mělo dojít i k zahájení výroby vozů. Jaguar by měl na Slovensku zaměstnat zhruba tři tisícovky lidí a celková investice by měla dosáhnout 1,4 miliardy eur (37 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám