Hlavní obsah

Auta bude na Slovensku vyrábět i Jaguar, začal stavět továrnu u Nitry

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé britské automobilky Jaguar Land Rover (JLR) společně se slovenským premiérem Robertem Ficem položili v úterý základní kámen závodu Jaguar u slovenského města Nitra. Britská automobilka by měla v zemi investovat 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy korun).

Foto: Phil Noble, Reuters

Logo automobilky Jaguar Land Rover

Článek

Výkonný ředitel společnosti JLR Ralph Speth potvrdil, že první vůz by měl opustit výrobní linky v roce 2018.

„Británie možná plánuje opustit Evropu, ale my Evropu neopouštíme,“ řekl Speth s narážkou na brexit. Závod by měl vyrobit 150 tisíc vozidel ročně a zaměstnat 2800 lidí.

Předseda slovenské vlády Fico zdůraznil, že příchod Jaguaru na Slovensko je největší investicí v rámci Evropské unie za posledních sedm let. Slovenská vláda poskytla automobilce pobídky ve výši téměř 130 miliónů eur (3,5 miliardy korun).

Na Slovensku působí také automobilky Volkswagen v Bratislavě, Kia u Žiliny a PSA Peugeot Citroën u Trnavy. Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě před Českem.

Reklama

Výběr článků

Načítám