Hlavní obsah

Británie připravuje plány na záchranu oceláren Liberty Steel

Britská vláda připravuje plány na záchranu oceláren Liberty Steel v případě kolapsu jejich mateřské společnosti GFG Alliance. V rámci těchto plánů by měla z veřejných peněz zajistit pokračování provozu oceláren a zároveň hledat kupce. Informoval o tom list Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Podle soudních dokumentů společnost GFG v únorovém dopisu uvedla, že pokud jí Greensill přestane poskytovat provozní kapitál, dostane se do insolvence.

Článek

Liberty Steel je třetím největším producentem oceli v Británii. Firma působí rovněž v České republice, kde vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.

Mateřská společnost GFG Alliance, za kterou stojí britský podnikatel indického původu Sanjeev Gupt, nyní musí hledat nový zdroj financování poté, co její hlavní věřitel Greensill Capital minulý týden vyhlásil insolvenci.

Liberty Steel v Británii provozuje 12 oceláren a zaměstnává 5000 lidí. Stínový britský ministr pro podnikání Ed Miliband tento týden prohlásil, že vláda by měla zvážit veškeré možné způsoby záchrany těchto oceláren, včetně případného zestátnění.

Nejmenovaní vládní představitelé podle FT uvedli, že jednou ze zvažovaných variant záchrany je využití veřejných prostředků k zachování produkce podobným způsobem, jakým britská vláda předloni podpořila firmu British Steel. Tato pomoc tehdy stála daňové poplatníky téměř 600 milionů liber (zhruba 18 miliard korun).

Ostravská huť sníží výrobu o 20 procent. Propouštět se ale nebude

Ekonomika

Podle soudních dokumentů společnost GFG v únorovém dopisu uvedla, že pokud jí Greensill přestane poskytovat provozní kapitál, dostane se do insolvence. GFG se nicméně nadále snaží zajistit si alternativní zdroj financování. Gupta minulý týden uvedl, že GFG je „provozně silná” a že jednání o novém financování se vyvíjejí příznivě.

Britské odbory vyzývají vládu, aby poskytla britským zaměstnancům Liberty Steel stejné záruky, jaké poskytla francouzská vláda pracovníkům ve francouzských závodech GFG. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire minulý týden uvedl, že vláda je těmto pracovníkům v případě potřeby připravena přijít na pomoc.

„Chceme, aby ministr pro podnikání potvrdil, že zasáhne, pokud to bude zapotřebí. Liberty Steel je strategickým podnikem a významným zaměstnavatelem,” uvedli britští odboráři. Britská vláda podle svého tiskového zástupce „pozorně sleduje vývoj kolem Liberty Steel” a zůstává v úzkém kontaktu s touto firmou i s širším ocelářským průmyslem a odbory.

Prodej byl dokončen, řízení ostravské huti přebírá Liberty Steel

Ekonomika

Hutní podnik Liberty Ostrava je součástí Liberty od roku 2019, skupina ho koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Liberty Ostrava má podle internetových stránek spolu s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců.

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy je v současné době málo pravděpodobné, že by se v případě pádu Guptova impéria našel zájemce o rychlé převzetí ostravského podniku.

„Předák největších odborů v zemi, Josef Středula, v době převzetí ostravských hutí vyjadřoval značné pochyby o skutečných záměrech Guptovy společnosti, obával se o další osud řadových pracovníků hutí. Stávající situace může tyto obavy naplnit,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám