Hlavní obsah

Ostravská huť sníží výrobu o 20 procent. Propouštět se ale nebude

Právo, den
Aktualizováno

Huť ArcelorMittal Ostrava, patřící nově do skupiny Liberty Steel, dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Důvodem je vývoj na trhu s ocelí v posledních měsících. Výroba bude snížena zpomalením tempa výroby, nikoli odstavením výrobních zařízení a nebude mít vliv na zaměstnanost. Právu to sdělila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tímto krokem bohužel musíme reagovat na vývoj v posledních měsících, které nebyly pro ocelářský průmysl v Evropě příznivé. Cena poplatků za CO2 jen za poslední rok a půl stoupla o 264 procent, cena rudy se od počátku roku zvýšila o 65 procent,” uvedl Ašók Patil, generální ředitel ostravské huti.

„Dovoz levné oceli vzrostl o 13 procent a dosáhl čtvrtiny celkového objemu spotřeby oceli v Evropské unii. A navíc Evropská komise nyní navýšila kvóty na dovoz oceli o dalších 5 procent, navzdory už tak složité situaci na trhu a oslabujícím ekonomikám Evropské unie,” dodal.

Skupina Liberty Steel převzala řízení podniku počátkem letošního července, kdy byl dokončen prodej huti původně vlastněné skupinou ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Proces prodeje tohoto podniku byl složitý a odbory vůči němu měly výhrady.

Odboráři se obávali, že prodej může huť trvale poškodit. Při převzetí huti novým vlastníkem ale uvedli, že jejich obavy jsou menší než na začátku prodeje. Ostravská huť má i s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců. Kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun.

Dovoz levné oceli do Evropy vzrostl meziročně na 39,2 milionu tun, přičemž celková spotřeba oceli v EU loni činila 164 milionu tun. „Každá čtvrtá tuna spotřebovaná v Evropě je vyrobena ve třetích zemích, kde výrobci nemusejí dodržovat žádné emisní limity, ani nejsou součástí programů na snižování produkce CO2, tudíž vyrábějí s podstatně nižšími náklady. V prostředí, kde nemáte nastavena stejná pravidla pro všechny účastníky soutěže, je dlouhodobě těžké konkurovat,“ vysvětluje Patil.

Ostravská huť nyní patří do skupiny Liberty Steel a je součástí globálního uskupení GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám