Hlavní obsah

Benzin za týden zdražil o tři haléře, nafta stojí stejně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu u čerpacích stanic v Česku prodával v průměru za 31,51 koruny, což je o tři haléře více než o týden dříve. Průměrná cena nafty zůstala na 29,53 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vyjde v průměru na 31,15 koruny. Naftu tamní čerpací stanice prodávají průměrně za 29,08 koruny za litr.

Naopak nejdražší paliva nabízejí benzinové pumpy v Praze, kde litr Naturalu 95 stojí průměrně 32,09 koruny. Litr nafty řidiči v metropoli natankují v průměru za 30,22 koruny.

Zdražování benzinu zpomaluje, nafta nepatrně zlevnila

Ekonomika

Benzin i nafta v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od poloviny ledna. Ve druhé polovině března zdražování naturalu zpomalilo a průměrná cena nafty od té doby kolísá kolem 29,50 koruny.

Ropa ve středu zdražovala

Ceny ropy ve středu rostly v očekávaní vyšší poptávky po pohonných hmotách, které přebilo obavy z prudkého růstu nakažených koronavirem v Indii. Dále jim pomohla zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA) o výrazně slabším růstu amerických ropných zásob, než se čekalo.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 28. dubnu

Krátce před 17:00 SELČ tak cena severomořské ropy Brent přidávala 1,45 procenta na 67,38 dolaru za barel. Přiblížila se tak svému letošnímu maximum, které se pohybovalo kolem 70 dolarů za barel.

OPEC+ potvrdil postupné zvyšování těžby 

Skupina OPEC+, která sdružuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a její partnery, ve středu potvrdila, že bude v příštích třech měsících podle plánu postupně navyšovat těžbu ropy. Vede ji k tomu oživení poptávky navzdory tomu, že prudce rostou počty nakažených covidem-19 v Indii.

Ropa je na ročním maximu

Ekonomika

OPEC+ je zodpovědný za více než třetinu celosvětové produkce ropy. Podle loňské dohody dodává na trh o více než sedm milionů barelů denně méně, aby odpověděl na pokles poptávky zapříčiněný pandemií covidu-19.

OPEC+ předpovídá, že celosvětová poptávka po ropě v roce 2021 poroste o šest milionů barelů denně, poté co se loni o 9,5 milionu barelů denně snížila. Starosti mu ale dělá i přes pokračující vakcinaci neutěšený stav pandemie v Indii, Brazílii a v Japonsku, který by podle něj mohl oživení poptávky po ropě ohrozit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám