Hlavní obsah

Orlen Unipetrol se propadl do ztráty 5,4 miliardy korun

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Petrochemický holding Orlen Unipetrol se loni propadl do ztráty 5,4 miliardy korun z čistého zisku 726 milionů korun o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 35 procent na 83,1 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila ve čtvrtek. Finanční výsledky podle firmy nepříznivě ovlivnila globální pandemie nemoci covid-19, především malá poptávka po leteckém palivu.

Foto: Unipetrol

Distribuční terminál společnosti Unipetrol v Kralupech nad Vltavou

Článek

„Rafinérský a petrochemický průmysl prochází globální recesí, která je znásobena globální pandemií. Kvůli tomu došlo k poklesu naší rafinérské modelové marže o 60 procent,” řekl generální ředitel skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

„Dramaticky poklesla i poptávka po našich rafinérských produktech, zejména v leteckém segmentu, což vedlo k poklesu našich velkoobchodních cen,” dodal.

Objem zpracované ropy loni činil 6,08 milionu tun. Objemy prodeje rafinérských produktů dosáhly 5,27 milionu tun a petrochemických produktů 1,66 milionu tun. Vykázaná provozní ztráta před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) byla 365 milionů korun.

Paliva v Česku od minulého týdne zdražila

Ekonomika

Společnost uvedla, že čistá ztráta 5,4 miliardy korun byla mimo jiné ovlivněna také zvýšením úrovně odpisů v důsledku realizace intenzivního investičního plánu.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv.

Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám