Hlavní obsah

Obnova těžby ropy v Texasu potrvá nejméně dva týdny

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnova těžby ropy z břidličných formací na jihu Spojených států potrvá nejméně dva týdny, cesta k normálu ale bude ještě delší. Podle agentury Reuters to vyplývá z odhadů těžařů. Objem těžby, která byla přerušena kvůli silným mrazům, představuje dvě až čtyři procenta globální poptávky. Obnovit zbývá těžbu více než dvou milionů barelů denně.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy a zemního plynu v Permské pánvi v Texasu

Článek

Stát Texas a okolí zasáhly v minulých dnech prudké mrazy, kvůli nimž se zastavila prakticky veškerá těžba ropy a zemního plynu. Na některých místech v Texasu venkovní teploty v minulém týdnu spadly až k minus 20 stupňům Celsia.

Odvětví se stále potýká s těžkostmi, zejména kvůli zamrzlému potrubí a výpadkům v dodávkách elektřiny. Energetici část dodávek sice obnovili, někde ale problémy přetrvávají.

Paliva v Česku od minulého týdne zdražila

Ekonomika

Podniky se snaží těžbu rychle obnovit, k popraskanému potrubí se ale kvůli zledovatělé silnici často ani nemohou dostat nákladní auta, která vezou potřebné vybavení.

Postiženo 40 procent těžby v USA

Výpadek představuje skoro 40 procent těžby v celých Spojených státech. Těžkosti se dotkly asi pěti milionů barelů denně, které se těžily v Permské pánvi.

Foto: Bronte Wittpenn/austin American-, Reuters

Takové počasí v texaském Pflugerville nepamatují.

Pokud se bude situace v Texasu a okolí vracet k normálu jen pozvolna, budou to patrně nadále pociťovat i světové trhy. To by mohlo znamenat i další růst cen, které už v minulých dnech vystoupily na maximum za poslední rok.

Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s pitnou vodou

Amerika

Severomořská ropa Brent se pohybuje kolem 63 dolarů za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodává kolem 60 dolarů.

Těžba v Permské pánvi klesla o 35 procent a dostala se pod tři miliony barelů denně. To je poprvé od roku 2018, kdy klesla pod tuto hranici, ukazují data Wood Mackenzie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám