Hlavní obsah

Benzin v říjnu zdražil o více než čtyři koruny. Vyšší marže za tím nejsou, tvrdí ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku října přestala platit sleva na spotřební dani z benzinu ve výši 1,50 Kč za litr, průměrná cena Naturalu 95 přitom od té doby vzrostla o více než čtyři koruny. Nabízí se tak otázka, odkud se tak výrazný nárůst v koncové ceně na čerpacích stanicích vzal. Podle ministerstva financí (MF) za ním nejsou marže čerpadlářů, které prý zůstávají „poměrně nízké“, ale rostoucí ceny ropy a paliv na mezinárodních trzích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ještě 30. září, tedy poslední den, kdy platila sleva na spotřební dani z benzinu, stál litr Naturalu 95 podle dat společnosti CCS průměrně 37,54 Kč. Už minulý týden se však cena vrátila nad hranici 40 korun a ve středu 12. října dosáhla průměrné hodnoty 41,92 Kč.

Cena tedy narostla mnohem více než jen o onu půldruhou korunu za sníženou spotřební daň. Zvýšené marže prodejců paliv ale za tím podle ministerstva nestojí.

„Na základě dostupných předběžných dat můžeme potvrdit, že v současnosti jsou marže u čerpacích stanic poměrně nízké, čímž čerpací stanice zpomalují růst cen pohonných hmot, a to i v porovnání s okolními státy,“ odpověděla Novinkám na dotaz Gabriela Krušinová z tiskového oddělení MF.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka to vypadá, že marže minimálně přestaly klesat. Více však ukážou až konečné výsledky kontrol ministerstva v polovině listopadu. „Pokud by se ukázalo, že marže výrazně rostou, tak se budou opět objevovat hlasy k jejich zastropování. Rozhodně bych ani nevylučoval růst marží rafinérií, protože poslední cenový nárůst je skutečně extrémní a neodpovídá pouze tržním vlivům růstu cen vstupů,“ řekl Novinkám.

Benzin i nafta výrazně zdražily

Ekonomika

Za zdražením pohonných hmot, tedy nejen benzinu, ale i nafty, jejíž cena oproti předchozímu týdnu narostla o více než dvě koruny za litr na 45,29 Kč, a to i bez zrušení snížení spotřební daně, tak stojí především vývoj na trzích.

Dražší ropa či stávka ve Francii

„Aktuální zdražení pohonných hmot odpovídá růstu cen ropy a paliv na mezinárodních trzích, který je způsoben nedávným rozhodnutím zemí OPEC+ o výrazném omezení produkce ropy,“ odůvodnila za MF růst cen Krušinová.

Stejně to vidí také Tyleček. Roli podle něj navíc hrají i další faktory. „Cena ropy rostla na počátku října ze zářijových minim až o 18 procent, navíc zdražují ceny paliv na evropském trhu. Částečně je tomu tak kvůli výhledu omezení dovozu paliv z Ruska a svůj díl má také stávka v rafinériích ve Francii. Existuje zvýšená nejistota na trhu s palivy, která se propisuje do cen. Do určité míry hraje roli také faktor předzásobení energiemi před zimní sezonou,“ vyjmenoval.

Biden pobouřen. Za snížení těžby ropy Saúdové ponesou důsledky, pohrozil

Válka na Ukrajině

Skupina zemí vyvážejících ropu OPEC+ oznámila razantní snížení těžby ropy minulý týden. Produkci sníží o dva miliony barelů denně. Tímto krokem chtěla ukončit zlevňování ropy na světových trzích. Ve druhé polovině září se barel severomořského Brentu prodával za cenu kolem 85 dolarů (2150 Kč). Od té doby se cena vrátila nad úroveň 90 dolarů.

Rozhodnutí OPEC+ žene svět do recese

Rozhodnutí OPEC+ ve čtvrtek kritizovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou. Způsobilo podle ní růst cen ropy a mohlo by uvrhnout světovou ekonomiku do recese.

„Neustálé zhoršování stavu ekonomiky a vyšší ceny vyvolané plánem OPEC+ na snížení dodávek zpomalují světovou poptávku po ropě,“ uvedla agentura. Vzhledem k přetrvávajícím inflačním tlakům a růstu úrokových sazeb se vyšší ceny ropy mohou podle agentury ukázat jako bod zlomu pro světovou ekonomiku, která je na pokraji recese.

IEA současně snížila výhled růstu poptávky na letošní rok ve srovnání s předchozím měsícem o 60 000 barelů denně na 1,9 milionu barelů denně. Na příští rok pak výhled růstu poptávky snížila o 470 000 na 1,7 milionu barelů denně. Světová poptávka po ropě by tak měla v příštím roce činit v průměru 101,3 milionu barelů denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám