Hlavní obsah

Benzin mírně zdražil

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litr benzinu Natural 95 stál v Česku ve středu průměrně 32,16 koruny, což je o čtyři haléře více než ve stejný den minulého týdne. Průměrná cena nafty klesla o haléř na 29,92 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Pohonné hmoty postupně zdražují od poloviny letošního ledna, kdy stál litr Naturalu 95 méně než 28 korun a litr nafty okolo 27,20 koruny. Natural 95 je nyní nejdražší od konce loňského ledna, za naftu naposledy motoristé platili víc v polovině loňského března. Před rokem řidiči za litr Naturalu 95 platili téměř o šest korun méně, cena nafty byla nižší skoro o čtyři koruny.

Nejméně za benzin platí řidiči v Ústeckém kraji, kde litr vyjde v průměru na 31,76 koruny. Pod 32 korunami je průměrná cena ještě v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji.

Nejméně stojí nafta shodně v Jihočeském a Ústeckém kraji. V obou krajích čerpací stanice nabízejí litr této pohonné hmoty v průměru za 29,56 koruny.

Těžbu ropy v aljašské přírodní rezervaci přeruší, jak chtěl Biden

Amerika

Nejdražší paliva se i nadále prodávají v Praze. Litr Naturalu 95 tam stojí průměrně 32,77 koruny a litr nafty 30,48 koruny.

„V nejbližších dvou týdnech očekáváme růst cen benzinu i nafty o 20 až 30 haléřů. Důvodem je opětovné zdražování ropy na světových trzích. Cena ropy Brent vystoupala na 71 dolarů za barel a atakuje letošní maximum,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 2. červnu.

Ceny ropy ve středu pokračovaly růstu. Pomáhalo k tomu úterní rozhodnutí skupiny OPEC+ zachovat plánované tempo postupného zvyšování těžby. Ke zdražování ropy přispělo rovněž pomalé tempo jaderných rozhovorů mezi Íránem a Spojenými státy.

Cena severomořské ropy Brent ve středu krátce po 18:00 SELČ vykazovala nárůst o 1,2 procenta na 71,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu připisovala 1,3 procenta na 68,58 dolaru za barel.

Reklama

Související články

Rosněfť se vrátila k zisku

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 149 miliard rublů (42,4 miliardy korun) ve srovnání se...

Zdražování benzinu a nafty nepolevuje

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Nejprodávanější benzin Natural 95 za týden zdražil o 18 haléřů na 32,06 koruny za litr. Stejné množství nafty ve středu...

Benzin i nafta za týden mírně zdražily

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 32,12 koruny za litr,...

Výběr článků

Načítám