Hlavní obsah

Benzin i nafta za týden mírně zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 32,12 koruny za litr, nafta stála ve středu 29,93 Kč/l, o čtyři haléře více než o týden dříve. Paliva byla naposledy takto drahá loni koncem zimy. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Pohonné hmoty postupně zdražují od poloviny letošního ledna, kdy stál litr Naturalu 95 méně než 28 korun a nafty kolem 27,20 koruny. Před rokem řidiči za litr Naturalu 95 platili téměř o šest korun méně, u nafty byla cena nižší skoro o čtyři koruny.

Nejlevněji lze nyní benzin koupit v Moravskoslezském kraji, kde litr vyjde průměrně na 31,72 koruny. Nafta stojí nejméně v Jihočeském kraji, kde je v průměru za 29,52 koruny za litr.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu tam řidiči natankují za 32,78 koruny a litr nafty za 30,54 koruny.

Američané panicky skupují benzin, došlo i na bitky

Ekonomika

Ceny ropy ve středu nejprve ztrácely kvůli obavám z možného návratu íránské ropy na trhy, který by mohl způsobit, že nabídka převýší poptávku. Po údajích o stavu zásob v USA však ztráty smazaly, protože zpráva přinesla naději na růst poptávky po ropě před letní sezonou.

Oficiální údaje z USA ukázaly, že zásoby ropy v hlavním překladišti Cushing minulý týden klesly nejníže od března 2020. Rafinerie pak zvýšily míru využití na úroveň před pandemií, napsala agentura Reuters.

Kolem 18:10 SELČ si severomořská ropa Brent připisovala 0,04 procenta na 68,68 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu mírně posilovala na 66,09 dolaru za barel.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 26. květnu

Reklama

Výběr článků

Načítám