Hlavní obsah

Čechy lákají nemovitosti v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem tuzemských kupujících o zahraniční nemovitosti dál sílí, roli sehrála i pandemie covidu-19. Například na realitním portálu Sreality.cz od začátku letošního roku o 60 procent narostl celkový počet dotazů a rozšířila se i inzertní nabídka. Největší zájem je o rodinné domy v Chorvatsku, lidé ale poptávají nemovitosti i ve Španělsku či Itálii. Následuje Řecko, Rakousko či Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Petrčane v Dalmácii. Ilustrační foto

Článek

„V letošním roce zaznamenáváme boom zájmu o zahraniční nemovitosti obecně, tahounem jsou ale domy právě v zemi u Jadranu. Češi oceňují dobrou dojezdovou vzdálenost do Chorvatska i fakt, že místní jsou na Čechy zvyklí a cenové hladiny obou zemí si jsou podobné,“ uvedla Hana Kořínková z Sreality.cz.

Zvýšenou poptávku potvrdila i Lucie Pilipová, majitelka realitní společnosti Mediterranea.

Levně koupit byt už dnes nelze prakticky vůbec nikde

Finance

„Od počátku tohoto roku jsme zaznamenali výrazné zvýšení zájmu o koupi nemovitosti v Andalusii a v Chorvatsku – zejména v severní a střední Dalmácii,“ řekla Právu.

Podle ní se také změnilo myšlení kupujících. Před pandemií mnoho klientů cestovalo do exotických destinací, nyní však volí „starou dobrou Evropu“ a pořizují si zde své vlastní druhé a někdy i první bydlení, kam se mohou s rodinou přesunout v případě možného lockdownu a pracovat online.

Zlevnění není pravděpodobné

Podle Srealit zhruba 60 procent kupujících hledá dům v zahraničí, 35 procent byt, jen pár procent lidí pak komerční nemovitost či pozemky.

„Nárůst poptávky po zahraničních nemovitostech bych očekával. Zaprvé narostla možnost pracovat plně na dálku a pro velkou část z nás to může být příjemnější z teplejších krajin. A zadruhé roste i spekulativní poptávka po nemovitostech a trh s nimi je dostatečně otevřený, takže pokud Češi vidí příležitost k zisku ve Španělsku, kde nemovitosti rostou jedním z nejpomalejších temp v EU, může se jim vyplatit zaparkovat peníze tam, a ne doma,“ řekl Právu ekonom společnosti Roger Dominik Stroukal.

Byty prudce zdražují i v dosud nejlevnějším Ústí nad Labem

Ekonomika

Výnosy spořicích účtů a standardních aktiv v tuzemsku jsou podle něj rekordně nízké. Investor by si podle něj měl ale zjistit co nejvíce informací o dané lokaci, kde nemovitost pořizuje, jinak jde do rizika.

„Pokles cen nemovitostí vyloučit nikdy nelze, ale je vysoce nepravděpodobný. Proudí do nich extrémní množství peněz, a to se jen tak nezastaví,“ soudí Stroukal.

Reklama

Výběr článků

Načítám