Hlavní obsah

Grafické karty při těžbě kryptoměn ztrácí výkon, varoval výrobce

Novinky, rim

V posledních týdnech se sice začala situace pozvolna zlepšovat, v uplynulých měsících ale nebylo možné na tuzemském trhu koupit prakticky žádnou herní grafiku. Hlavním důvodem byly stoupající kurzy kryptoměn, kvůli kterým grafické karty ve velkém skupovali těžaři. S klesajícím kurzem se někteří těžaři začali svých karet zbavovat. Společnost Palit ale varovala, že karty po těžbě nemusí být tak výkonné jako v době prodeje.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Těžaři skupovali grafické karty po desítkách s vidinou snadného zbohatnutí díky kryptoměnám. Situace došla letos na jaře dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém nakupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Poptávka po SSD jednotkách vzrostla o 500 %. Skupují je těžaři

Hardware

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je lze směnit za skutečné peníze.

Nejznámější bitcoiny měly svůj vrchol v dubnu, načež se ale kurz propadl o polovinu. I když je nyní hodnota o něco vyšší, stále se nemůže s rekordním kurzem srovnávat. A podobně je tomu i u dalších kryptoměn.

Právě proto se celá řada těžařů začala svých „krumpáčů“ ve formě výkonných grafických karet zbavovat. Ty mají totiž stále ještě vysokou hodnotu, neboť poptávka stále převyšuje nabídku.

Pokles výkonu o 10 procent za rok

Jeden z předních výrobců grafických karet Palit nicméně pro server Benchmark.pl uvedl, že lidé by si měli dávat na takové karty velký pozor. Nonstop těžbou po dobu jednoho roku totiž mohou grafiky ztratit údajně až 10 procent výkonu. Pokud se na nich těžilo déle, bude logicky propad ještě vyšší.

Server PCGamer nicméně zdůraznil, že velmi záleží na tom, v jakých podmínkách těžaři své sestavy provozují. U nedostatečně chlazených karet, které se navíc vyskytují v prašném prostředí, může být propad výkonu skutečně markantní. Pokud se ale těžaři starali o své rigy dobře a grafiky pracovaly spíše při nižších teplotách, měl by být úbytek výkonu minimální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám