Hlavní obsah

Benzin ani po omezení těžby ropy nezdraží

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé se mohou v nejbližších týdnech těšit na další pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic. Benzin i nafta zlevní o dalších až 50 haléřů na litr a průměrné ceny se dostanou k úrovni 26,50 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Soutěž mezi producentskými zeměmi hnala na ostří nože Saúdská Arábie. Na snímku je saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Poklesu cen nezabrání ani nedělní dohoda mezi ropným kartelem OPEC a Ruskem o výrazném snížení těžby o bezmála 10 milionů barelů denně.

„V nejbližších dnech bude trend cen pohonných hmot stále klesající, byť pozvolnější než dosud. Benzin a nafta zlevní až o 50 haléřů,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka tento týden průměrné ceny poklesnou pod 27 korun a dá se očekávat další mírné snížení o několik desítek haléřů.

Země OPEC se s partnery dohodly na snížení těžby

Ekonomika

„Stabilizace cen by měla nastat koncem dubna,“ řekl Právu Tomčiak. Natural 95 se v neděli podle společnosti CCS prodával v průměru za 27,08 Kč a nafta za 27,29 Kč. Ve srovnání s počátkem roku jsou tak levnější o více než 5 Kč za litr. Ceny pro následujících několik měsíců se podle Křečka budou stabilizovat a neměly by přesáhnout hranici 28 Kč za litr.

Poptávka prudce klesá

Tomčiak označil dohodu Ruska a OPEC snížit těžbu o 9,7 milionu barelů denně, která zároveň znamená konec cenové války mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, za nedostatečnou. „Očekávalo se trochu větší snížení, ale to ještě může přijít. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty uvedly, že dobrovolně sníží těžbu ještě více, zároveň pakt OPEC+, tedy kartel OPEC a Rusko, tlačí na další země, jako jsou Kanada, Norsko a Brazílie. Pokud se všechny země připojí, mohlo by snížení těžby představovat až 15 milionů barelů denně,“ prohlásil analytik.

To ale nestačí, aby skončil přebytek ropy na světovém trhu. V dubnu má být podle jeho slov denní poptávka po ropě podle odhadů o 20 až 30 milionů barelů nižší proti normálu. „Ceny ropy by díky dohodě už neměly významně klesat, ale rozhodně nemají prostor pro růst, protože přebytek je obrovský. U severomořské ropy Brent lze pro nejbližší měsíce očekávat stagnaci kolem současných 30 dolarů za barel,“ uvedl Tomčiak.

Země OPEC se s partnery dohodly na snížení těžby

Ekonomika

Také Křeček soudí, že cena ropy Brent, která včera stála lehce přes 31 dolarů, se bude nejprve stabilizovat. V horizontu měsíců pak očekává její mírné posílení k hodnotám kolem 40 dolarů za barel.

„Zpočátku povede ke stabilizaci, potýkáme se totiž s obrovským propadem poptávky a bylo jen otázkou času, než se velcí aktéři dohodnou. Nízká cena poškozovala všechny na trhu. Tím, že je smlouva uzavřena na dva roky, a nevíme, jaká bude poptávka za rok, bude otázkou, zda ji všichni aktéři dodrží. Moderátorem se stal Donald Trump, který příští rok možná už ani nebude americkým prezidentem. Dohoda bude vrtkavá, a jakmile jedna strana bude mít pocit, že pro ni není výhodná, může se zbortit,“ vysvětlil.

Marže půjdou dolů

V souvislosti s uzavřením hranic a celkově nižší poptávkou po pohonných hmotách už některé čerpací stanice přerušily provoz. „Čerpací stanice především na hranicích s Německem, kde jsou ceny pohonných hmot výrazně vyšší než u nás, těžily z toho, že němečtí řidiči tankovali v České republice. To teď není možné,“ upozornil Křeček.

Policie navrhla obžalovat exšéfy Viktoriagruppe kvůli zmizelé naftě

Krimi

Pro některé čerpací stanice přestává být podle něho rentabilní provoz. Snaží se tak navýšit marži, kterou částečně vyrovnávají propad prodejů. Celá řada čerpacích stanic se ale vydala cestou cenových válek a snaží se poklesu prodejů zamezit snižováním marží a cen.

„V některých regionech už marže klesly,“ uvedl Křeček. Třeba některé čerpací stanice Tank ONO včera prodávaly Natural 95 za 23,90 Kč, tedy tři koruny pod celorepublikovým průměrem.

Reklama

Související články

Ceny plynu klesají, lidé ušetří

Lidé, kteří vaří, ohřívají vodu a topí zemním plynem, by příští topnou sezonu mohli oproti nynějšku ušetřit až přes tisíc korun. Velkoobchodní ceny zemního...

Výběr článků

Načítám