Hlavní obsah

Země OPEC se s partnery dohodly na snížení těžby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se shodli na snížení těžby v květnu a červnu o 9,7 milionu barelů denně. O dohodě informovala agentura Reuters s odvoláním na mexickou ministryni pro energetiku Normu Rocío Nahleovou Garcíaovou.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy v Texasu.

Článek

Dohodě předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa, včetně představitelů skupiny OPEC+ a zemí G20.

Cílem snížení těžby je reagovat na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie nemoci covid-19.

Cena ropy ve čtvrtek rekordně rostla, trh očekává snížení dodávek

Ekonomika

Omezení těžby je stanoveno na dva roky, ale ne stejnou měrou jako po první dva měsíce. Od července do konce roku bude těžba omezena už jen o 7,6 milionu barelů denně, posléze do dubna 2022 o 5,6 milionů barelů, napsala agentura Bloomberg.

Ceny ropy klesly o téměř 30 procent kvůli koronavirové krizi i válce Ruska a Saúdské Arábie o podíl na trhu. Analytici se obávají, že dokonce ani obrovské snížení těžby ropy dohodnuté OPEC+ nebude stačit ke stabilizaci trhu s ropou.

Reklama

Související články

Ceny ropy vykázaly rekordní týdenní nárůst

Ceny ropy se druhý den za sebou výrazně zvýšily kvůli vyhlídkám na globální dohodu o snížení těžby. Zaznamenaly tak rekordní týdenní nárůst po předchozích pěti...

Výběr článků

Načítám