Hlavní obsah

Benzin a nafta zdražily o další desítky haléřů

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne vzrostly o další desítky haléřů. Benzin Natural 95 zdražil o 35 haléřů na průměrných 27,39 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 26,97 koruny za litr, což je o 29 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z informací firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Litr benzinu je stále o 17 procent levnější než před rokem, kdy litr vycházel na 33,02 koruny. Nafta meziročně zlevnila o 16 procent, když litr loni na začátku července vycházel na 32,12 koruny.

Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května. Předtím od poloviny ledna naopak klesaly.

Nejvíce zaplatí řidiči za paliva v Praze. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v metropoli prodává v průměru za 28,42 koruny, což je o 28 haléřů více než před týdnem. Za litr nafty řidiči zaplatí 28,20 koruny, což je o 24 haléřů více než minulou středu.

V žádném jiném regionu průměrné ceny pohonných hmot nepřesahují 28 korun za litr.

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Ekonomika

Naopak nejlevněji vycházejí benzin i nafta na čerpacích stanicích ve Zlínském kraji. Natural se tam prodává průměrně za 26,90 koruny za litr, což je o 26 haléřů více než před týdnem. Za litr nafty si tamní pumpaři průměrně účtují 26,46 koruny, zdražila tak o 22 haléřů.

Ve středu kolem 18:00 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o 1,6 procenta na 41,91 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 1,3 procenta na 39,79 dolaru za barel.

Růstu cen ropy pomohla zpráva o vývoji zásob v USA, které klesly z rekordního maxima, a pozitivní statistiky ze zpracovatelského průmyslu. Brzdí ho naopak zvyšování globálního počtu případů nemoci covid-19.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. červenci.

Reklama

Související články

Investice do energetiky razantně klesnou

Investice do energetiky letos kvůli koronavirové krizi poklesnou nejvíce v historii. Zatímco ještě před šířením nákazy se podle Mezinárodní agentury pro...

Benzin a nafta zdražují už pět týdnů

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Ceny paliv tak rostou již pět týdnů v řadě. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích...

Výběr článků

Načítám