Hlavní obsah

Investice do energetiky razantně klesnou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice do energetiky letos kvůli koronavirové krizi poklesnou nejvíce v historii. Zatímco ještě před šířením nákazy se podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) očekával pro tento rok meziroční nárůst investic o dvě procenta, v současnosti IEA odhaduje ve srovnání s loňskem 20procentní pokles.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Největší dopady pocítí ropný segment, kde investice klesnou o 30 procent. U uhlí bude pod­le odhadů pokles činit 15 procent a u obnovitelných zdrojů 10 procent. V důsledku opatření vlád po celém světě pro boj s nákazou vede podle BBC pokles investic ke snížení emisí uhlíku, IEA ale varuje, že používání fosilních paliv po odeznění krize opět naroste, což povede k dramatickému nárůstu emisí CO2.

Příjmy v oboru o bilion USD nižší

Jedním z důvodů je, že Čína a další asijské země připravují stavby nové generace uhelných elektráren, které mají zajistit dostatek elektřiny v budoucnu.

„Jsme svědky historického poklesu emisí, pokud ale nebudeme mít vhodné záchranné balíčky, mohou začít emise opět raketově stoupat a letošní snížení bude promarněno,“ řekl šéf IEA Fatih Birol. Připomněl krizové roky 2008 a 2009.

„Byli jsme svědky rychlého poklesu emisí, které se ale poté vrátily na vysoké hodnoty. Z historie se musíme poučit,“ dodal. Podotkl, že tempo schvalování nových uhelných elektráren v prvním čtvrtletí letošního roku bylo zejména v Číně až dvakrát vyšší než za celý loňský rok.

Šanci levně doplnit ropu stát propásl

Ekonomika

Celkové investice v energetice byly dosud o téměř 400 mi­liard dolarů (9,6 bilionu Kč) nižší, než se pro letošek očekávalo, a podle IEA existují značné obavy o zabezpečení dodávek elektřiny, až se světová ekonomika zotaví. Realizace projektů v energetice totiž trvá mnoho let.

„Historický pokles investic je velmi znepokojující. V současné době znamená ztrátu pracovních míst a ekonomických příležitostí, pro budoucnost zase ztrátu výrobních kapacit, které můžeme potřebovat,“ dodal Birol.

Podle zprávy IEA povede kombinace klesající poptávky, nižších cen a nárůst nesplacených faktur k tomu, že příjmy vlád a energetického sektoru letos klesnou o více než bilion dolarů (24 bilionů korun).

„Vyjádření mezinárodní agentury pro energetiku vnímám jako varování, aby se nestaly nežádoucí důsledky ve zprávě popsané. Tomu, že investice v době koronaviru klesají, se nelze divit. Není žádné odvětví, snad kromě e-commerce, které by nebylo postiženo,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují, litr nafty stojí přes 26 korun

Ekonomika

V olejářském sektoru, kde byl největší propad investic, došlo podle něho ke kombinaci vlivu koronaviru a problémů z dřívější doby, jako byl příliš velký růst nabídky na trhu, který poptávka nebyla schopna absorbovat a cenová válka mezi Saúdskou Arábií a USA poslaly ceny i investice dolů. „Při příliš nízkých cenách se už investovat nevyplatí,“ uvedl Gavor.

Investice do obnovitelných zdrojů energie poklesnou mírněji než u tradičních zdrojů. Zatímco v posledních letech se na celkových investicích do energetiky podílely přibližně třetinou, letos to má být až 40 procent. Ovšem jen díky tomu, že výrazně klesnou investice do fosilních paliv. „Pokud chceme dosáhnout dlouhotrvajícího poklesu emisí, musíme rychle navýšit investice do produkce čistých energií,“ dodal Birol.

Reklama

Výběr článků

Načítám