Hlavní obsah

Elektrárna v Norilsku ekologickou havárii tajila, její manažer je ve vazbě

Moskva

Ruské úřady už několik dní vyšetřují okolnosti ekologické havárie v Norilsku na severu země. Minulý týden se tam zřítily podpěry, které držely zásobník paliva a maziva. Vylilo se ho 20 000 tun, z toho 16 000 tun do řeky Ambarnaja. Úřady o havárii informovaly až po dvou dnech a místní gubernátor otevřeně přiznal, že neví, co má dělat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ekologická havárie v NorilskuVideo: Reuters

 
Článek

Zpoždění při hlášení havárie kritizoval prezident Vladimir Putin, Podle BBC byl jeden z šéfů podniku Vjačeslav Starostin vzat do vazby. Bude v ní nejméně do konce července.

Foto: EPA/EFE, Profimedia.cz

Jeden z šéfů elektrárny Vjačeslav Starostin byl zatčen.

Majitelem elektrárny je společnost Norilsk Nickel, která se zaměřuje na těžbu niklu a paladia. Město, kde žije 180 000 lidí, vzniklo právě kolem této továrny. Nachází se 300 kilometrů za polárním kruhem.

Únik ropy obarvil ruskou řeku

Zahraniční

Zdá se, že příčinou havárie byly pohyby půdy. Elektrárna je postavena na permafrostu, který v současném teplém počasí taje, a to způsobuje pohyby půdy.

Foto: Severny Gorod/reuters Tv, Reuters

Norná stěna na řece, do níž uniklo palivo z elektrárny.

Úřady už nařídily zkontrolovat všechny továrny, které jsou na permafrostu postaveny.

Putin v Krasnojarském kraji vyhlásil nouzový stav. Skvrnu v řece se záchranáři pokusili nornými stěnami izolovat a zabránili jejímu úniku dál po proudu. Nyní chemikálii likvidují. Půda, do níž se mazivo vsáklo, bude odtěžena.

Foto: Esa, Reuters

Satelitní záběr ukazuje červenou skvrnu na řece Ambarnaja

Podle Olega Mitvola z ekologické organizace Rosprirodnadzor přijde likvidace následků na 10 miliard rublů (asi 3,4 miliardy korun) a potrvá pět až deset let. Částku uhradí podnik Norilsk Nickel, řekl v pátek Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám