Hlavní obsah

Barel ropy stojí poprvé od začátku pandemie přes 70 dolarů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena severomořské ropy Brent v pondělí poprvé od začátku pandemie překonala hranici 70 dolarů za barel. K růstu přispěly zejména zprávy o pokusech o útok na ropná zařízení v Saúdské Arábii, uvedla agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zásobníky firmy Saudi Aramco

Článek

Kolem 8:00 SEČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 1,9 procenta na 70,69 dolaru (1568 korun) za barel. Předtím se vyšplhala až na 71,38 USD (1583 korun), což představuje maximum od loňského ledna.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 1,8 procenta na 67,26 dolaru. Předtím vystoupila až na 67,98 dolaru, nejvyšší úroveň od října 2018.

Jemenští povstalci Húsíové v neděli zaútočili prostřednictvím bezpilotních letounů a raket na některá zařízení saúdskoarabské ropné firmy Saudi Aramco. Podle Rijádu byly útoky neúspěšné.

Benzin a nafta za týden zdražily o dvacetník

Ekonomika

Minulý týden se ceny ropy zvyšovaly v reakci na to, že se Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci (OPEC+) dohodli v dubnu pokračovat v dosavadním omezení těžby. Brent za celý minulý týden připsal přes pět procent.

Na konci února zase ceny komodity hnala nahoru situace v Texasu. Tamní mrazivé počasí do značné míry zastavilo těžbu ropy z tamních břidličných formací. Výpadek postihl dvě až čtyři procenta globální poptávky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám