Hlavní obsah

Desítky kilometrů pobřeží Izraele zamořila ropa, nejhorší katastrofa za 40 let

Na 160 kilometrů izraelského pobřeží zamořily tento týden zbytky ropy, která vytekla asi před týdnem ze zatím nezjištěného plavidla ve východním Středomoří. Podle místních expertů jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof tohoto druhu v Izraeli za několik desetiletí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Desítky kilometrů pobřeží Izraele zamořila ropaVideo: Reuters

 
Článek

S čištěním pláží pomáhají tisíce dobrovolníků, několik z nich ale muselo být v sobotu hospitalizováno, protože se nadýchali toxických výparů. Od příštího týdne bude s čistěním izraelského pobřeží pomáhat i armáda, napsal deník The Jerusalem Post.

Tento týden se na pobřeží od severoizraelské Haify až po Aškelon na jihu objevila také řada mrtvých zvířat, včetně želv či sedmnáctimetrového plejtváka myšoka. V jeho případě ale podle vládního úřadu pro přírodu a národní parky ropa příčinou smrti asi nebyla. Šéf tohoto úřadu Šaul Goldstein nicméně uvedl, že jde o jedno ze největších zamoření pláží v Izraeli, jaké kdy viděl.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Uhynulý plejtvák na izraelském pobřeží

Podle experta z univerzity v Haifě Dora Adelista jde o nejhorší ekologickou katastrofu svého druhu za víc než 40 let, spousta ropy se ještě blíží k pobřeží. Rozsah zamoření pláží označil v sobotu za „hrozný” i izraelský prezident Reuven Rivlin. „Je třeba urgentě vypracovat národní plán, než budeme čelit bezprecedentní ekologické katastrofě,” řekl prezident. Premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že očekává na příštím jednání vlády komplexní zprávu od ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo nyní testuje vzorky z 10 lodí, z nichž mohla ropa u Izraele uniknout. Ropná skrvna byla poprvé objevena asi 50 kilometrů od pobřeží před týdnem, uvedla ministryně životního prostředí Gila Gamlielová. Podle ní v sobotu ráno letecké snímky ukázaly, že zamořeno je asi 160 km pobřeží a že několik dalších velkých skvrn s ropou je asi 500 metrů od pobřeží a blíží se k Haifskému zálivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám