Hlavní obsah

Zuzo, jsi kráva. Černochová sepsula Majerovou za její trapnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) sepsula předsedkyni Trikolory a bývalou poslankyni Zuzanu Majerovou, když na Twitteru na její adresu napsala, že je kráva. Černochová tím reagovala na fakt, že Majerová na den Downova syndromu přirovnala Víta Rakušana k lidem s touto nemocí. „V tomhle případě by to vysvětlovalo vše,“ sdílela šéfka Trikolory.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Obě ráčkujeme, takže si představte můj i její důraz na „r“ u osobního sdělení: Zuzo, jsi kráva. Nevídám ji, takže jí to bohužel do očí říct nemůžu. Pro majoritu lidí jsou její slova za hranou slušnosti i etiky, takže zde posouvám hranici upřímnosti proti náckovské rétorice i já,“ napsala na Twitteru Černochová, která dlouhou dobu byla ve Sněmovně ve stejném klubu ODS jako Zahradníková.

Reagovala tím na příspěvek šéfky Trikolory, která na 21. března na Mezinárodní den Downova syndromu přirovnala šéfa STAN a ministra vnitra Rakušana k lidem s touto nemocí. „V tomhle případě by to vysvětlilo vše,“ uvedla.

Po kritice pak Majerová doplnila, že „pro ty, co význam příspěvku nepochopili, anebo nemají ani špetku nadhledu, tak tento příspěvek není absolutně mířen proti lidem, kteří mají Downův syndrom. Protože jejich svět (na rozdíl od ministra Rakušana) je opravdu krásný, barevný a plný emocí,“ uvedla.

„Je to jen a pouze o ubohosti ministra vnitra a jeho diagnóze vidění „SVĚTA“, kterému osobně nehodlám porozumět, protože odmítám jakékoli vlastizrádné a pokrytecké chování kohokoli ze současné vlády pětislepence,“ doplnila.

Proti jejím slovům se pak kromě Černochové vyjádřil i sám ministr vnitra Rakušan. „Když se mě paní Majerová snaží u příležitosti Mezinárodního dne Downova syndromu ‚urazit‘ tím, že mě přirovná k lidem s touto diagnózou, ukazuje, že nechápe (nejen) smysl tohoto dne. Já k lidem s DS a jejich rodinám cítím velký respekt. Pro ni je diagnóza DS evidentně nadávka,“ reagoval.

„Předsudky vůči lidem s Downovým syndromem mě jako lékaře opravdu trápí. Že je ale někdo použije pro politický boj a po kritice se vymlouvá, že šlo o jakousi obskurní nadsázku a všichni to blbě pochopili, to považuji za odporné. Zde měla přijít rychlá omluva, ne trapné výmluvy,“ ohradil se i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Foto: René Fluger, ČTK

Zuzana Majerová Zahradníková

Reklama

Výběr článků

Načítám