Hlavní obsah

Piráti a Praha sobě se v metropoli zabetonovali v alianci

Povolební vyjednávání v Praze jsou podle končícího pražského primátora Zdeňka Hřiba pomalá, společně s Prahou sobě se proto rozhodli Piráti vyjednávání urychlit. Vytvořili proto Alianci pro stabilitu, která garantuje, že budou pokračovat v dalším vyjednávání společně. Respektují zároveň výsledky voleb a kandidáta na primátora vítězné koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Zástupci Pirátů primátor Zdeněk Hřib a Jana Komrsková

Článek

„Setkali jsme se, abychom vyhodnotili aktuální situaci. Praha sobě a Piráti získali třetinu hlasů. Povolební vyjednávání nepostupují tempem, které veřejnost očekává. Rozhodli jsme se pro urychlení vyjednávání,“ oznámil po jednání Hřib.

Koalice SPOLU o tom již ví. „(Lídr kandidátky) Bohuslav Svoboda říkal, že to bere na vědomí,“ přiblížil Hřib.

Dříve nicméně zástupci koalice SPOLU vystupovali proti tomu, aby v případně koalici na magistrátu vedle koalice SPOLU zasedli jak Piráti, tak Praha sobě.

Pražská Spolu po jednání s Piráty: Možných koalic je více, třeba s Prahou Sobě

Domácí

Vytvořená aliance pak podle Hřiba respektuje výsledky voleb. „Respektujeme požadavek koalice SPOLU obsadit funkci primátora hlavního města,“ zní v memorandu podepsaném ve čtvrtek. „Nemáme svého kandidáta na primátora. Říkáme, že chceme pokračovat dohromady,“ vysvětlil následně Hřib.

Piráti a koalice SPOLU sice opakují, že chtějí v Praze koalici na vládním půdorysu, vyjednávání se zhruba po měsíci od voleb ale příliš neposunula.

Jednání mezi Piráty a  SPOLU blokuje požadavek Pirátů, kteří nechtějí zasednout v radě s trestně stíhaným. SPOLU naopak vadí, že Piráti kádrují jejich kandidáty do rady, případně na primátorský post.

Paralelně se pak v Praze vedou jednání i mezi koalicí SPOLU a hnutím ANO. Mezi oběma uskupeními panuje shoda na programu. V zastupitelstvu pak mají těsnou většinu.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice SPOLU, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

STAN a Piráti chtějí v Praze stavět méně parkovacích míst. Komunistický nápad, reaguje ODS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám