Hlavní obsah

Jako do zdi. Strany v Praze chtějí jednat, ale vzájemné návrhy nereflektují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani více než měsíc od voleb nemá Praha své vedení a na dohodu to stále nevypadá. Ačkoliv se strany navzájem ujišťují, že chtějí jednat a vytvořit stabilní vedení města, koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) trvá na svých podmínkách a návrzích a Piráti ve spojení s Prahou sobě je odmítají. Stejně je tomu naopak. Končící pirátský primátor Zdeněk Hřib pak v pátek přišel s návrhem na rozložení hlasů v radě, nicméně spíše nelze očekávat, že jej Spolu přijme, protože by to neřešilo její obavy ze ztráty většiny hlasů ve vedení města.

Foto: Profimedia.cz, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Článek

Vítězná koalice Spolu od voleb usiluje o vytvoření vedení města na vládním půdorysu, tedy s Piráty a hnutím STAN. Jednání jsou však prakticky od počátku poznamenána nepřekročitelnými požadavky Pirátů, kterým vadí kumulace funkcí kandidáta na primátora Bohuslava Svobody (ODS), jenž je zároveň i poslancem, či přítomnost trestně stíhaných osob ve vedení města. Spolu zase odmítá, aby Piráti kádrovali jejich lidi a mluvili jim do vnitrostranických věcí.

Největším problémem se však zdá pro Spolu požadavek Pirátů, aby v radě města usedli také zástupci Prahy sobě. Piráti a hnutí společně uzavřeli tzv. Alianci pro stabilitu a razí taktiku buďto oba, nebo nikdo. Koalice Spolu to však odmítá, protože by pak ve vedení města měla méně hlasů než aliance.

Přesto chceme dál jednat

I přes tuto patovou situaci se strany navzájem opakovaně ujišťují, že chtějí dále jednat s cílem vytvořit stabilní vládu. „Na našem postoji, kdy preferujeme městskou koalici na vládním půdorysu, se v tomto směru stále nic nemění. Nemáme zájem jednat s aliancí, ale jen s Piráty a STAN,“ řekl po čtvrtečním jednání předsedů zastupitelských klubů Spolu, Pirátů a STAN vyjednavač Zdeněk Zajíček (ODS).

Končící pirátský primátor Zdeněk Hřib následně v pátek na svém Twitteru zveřejnil návrh pro Spolu, který by podle něj mohl vyřešit obavy koalice a zároveň dosáhl svého cíle, přibrat k vládnímu půdorysu i Prahu sobě.

„Chceme posunout vyjednávání o nové pražské koalici. Nabízíme Spolu vstřícný ústupek z předchozí nabídky, která proporčně odpovídala volebním výsledkům. Náš nový kompromisní návrh složení rady města je: 5 členů včetně primátora Spolu, 5 členů Alianci pro stabilitu a 1 člen STAN,“ napsal Hřib.

„Tato nabídka řeší obavu pražského Spolu, že by mohli být na radě města přehlasováni Aliancí pro stabilitu. I když i v našem předchozím návrhu proti tomu měli pojistku díky možnosti primátorského veta,“ dodal.

Spolu: Bereme na vědomí

Koalice Spolu bere dle svého prohlášení nabídku na vědomí. „Bereme na vědomí nabídku povolební aliance. Projednáme ji a reagovat budeme přímo politickým zástupcům,“ sdělil za vyjednávací tým Spolu Zajíček s tím, že koalici nehodlají skládat přes média.

„Nechceme skládat pražskou koalici posíláním vzkazů přes média a dělat z nich prostředníky či mediátory povolebního vyjednávání. Ostatně sám pan primátor Hřib uvedl, že postup posílání vzkazů přes média nechápe, nerozumíme tedy tomu, proč ho stále praktikuje. My bychom uvítali, kdyby se jednání vrátila k jednacímu stolu, kam patří,“ doplnil.

Lze však předpokládat, že ji zřejmě nebude považovat za výhodnou, už vzhledem k tomu, že by rozhodující hlas měl fakticky zástupce STAN, kterým by měl být lídr Petr Hlaváček. Koalice by se tedy opírala o hlas jednoho člena, u něhož nemá jistotu, že by v zásadních věcech hlasoval s nimi ve shodě.

Pražské zastupitelstvo nové vedení města nezvolilo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám