Hlavní obsah

Ještěže už jde do p*dele. Zemanova téměř poslední slova ve funkci opět vyvolala vlny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozhovor končícího prezidenta Miloše Zemana pro CNN Prima News zvedl na sociálních sítích mezi politiky vlnu reakcí. Jednou z hlavních kontroverzí byla jeho slova na adresu Tchaj-wanu, kdy prohlásil, že podporovat tuto zemi je jako podporovat henleinovce. Kritici dávají nepokrytě najevo uspokojení, že po deseti letech ve funkci skončí.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Miloš Zeman v rozhovoru pro Partii

Článek

„Jsme proexportní ekonomika a prezident by měl dělat ekonomickou diplomacii. Politik by měl podporovat vývoz do Číny místo toho, aby dělal protchajwanské provokace, které mají odvetné kroky,“ prohlásil Zeman v rozhovoru.

A doplnil: „Podporovat Tchaj-wan je jako podporovat henleinovce.“ Narážel tím na Sudetoněmeckou stranu, která prosazovala zájmy sudetských Němců za první republiky.

Renta 50 tisíc, důchod 23 000 Kč. Budeme muset vyžít, postěžoval si Zeman

Domácí

Na Zemanova slova směrem k Tchaj-wanu reagovala na sítích řada politiků. „98 procent obyvatel Tchaj-wanu tvoří etničtí Číňané, henleinovci reprezentovali německou menšinu,“ napsal na Twitter například poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

„Zeman uráží našeho demokratického partnera naprosto nesmyslnými přirovnáními, která kulhají na obě nohy. Už jen 1 den a 11 hodin, ale nechci, ať jeho lži ovládnou veřejný prostor,“ dodal.

Servítky si nebrala ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Tchaj-wan je klíčový světový hráč, pokud jde o polovodiče, výrobu čipů, biotechnologie a národní obranu. Úzká spolupráce s ním je v českém zájmu. Nepřekvapuje, že Miloš Zeman uráží našeho demokratického partnera, aby zakryl naprosté selhání své servilní politiky vůči Číně,“ uvedla ve zjevné narážce na Zemanovu pročínskou politiku a jeho nenaplněné sliby o čínských investicích v Česku.

„Snad na každou druhou větu v rozhovoru prezidenta Miloše Zemana mám chuť reagovat a prokazovat, že je to jinak. Neudělám to, nechám to v tuto chvíli historikům a komentátorům. Raději se budu soustředit na budoucnost včetně spolupráce s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem,“ napsal šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Topolánek: Ještěže už jde do p*dele

Nevybíravě Zemanův rozhovor komentoval expremiér a někdejší prezidentský kandidát Mirek Topolánek.

„Zeman už 30 let neřekl jedinou novou myšlenku, nic obohacujícího, nic pozitivního a recykluje pouze staré kydy, staré vtípky, staré lži a staré urážky. Ještěže už jde do p*dele,“ napsal na Twitter.

Zeman si v rozhovoru také neodpustil „vtipkování“ na adresu žen. Za svůj vzor označil britského premiéra Winstona Churchilla. „Lady Philipsová, mimochodem v britském parlamentu, říká Churchillovi: ‚Pane, vy jste opilý.‘ A Churchill odpovídá: ‚Ano, jsem opilý a vy jste příšerně ošklivá. Ale já z toho do rána vystřízlivím,‘“ vykládal.

Podivnou historickou paralelu si neodpustil ani u tématu České národní banky, kdy v souvislosti s chybějící bezpečnostní prověrkou guvernéra ČNB Aleše Michla na nejvyšší stupeň řekl, že může přijít „noc dlouhých nožů“. Tak se přitom označují vražedné čistky prováděné příslušníky SS v Třetí říši.

Zemanovi vyprší mandát ve středu o půlnoci. Inaugurace nově zvolené hlavy státu Petra Pavla je naplánovaná na čtvrtek 9. března.

Zvyšte daně, radí vládě Zeman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám