Hlavní obsah

Pavel připustil odvolání Michla z čela ČNB kvůli prověrce

Zvolený prezident Petr Pavel připustil, že pokud by guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň, mohl by se zabývat i jeho odvoláním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Aleš Michl

Článek

Pavel se o problému s chybějící Michlovou prověrkou zmínil v rozhovoru pro server E15. „Pokud někdo bezpečnostní prověrku nezíská nebo ji z jakéhokoli důvodu ztratí, pak takovou funkci nemůže vykonávat,“ připomněl podmíněnost výkonu některých funkcí.

Zároveň poukázal na skutečnost, že případné odvolání guvernéra centrální banky není jednoduchý proces vzhledem k potřebě nezávislosti na exekutivě. Nezbytná je totiž součinnost dalších orgánů.

„Zatím taková situace nenastala,“ zdůraznila budoucí hlava státu s tím, že pokud by Michl prověrku nedostal a bankovní rada by usoudila, že bez ní nemůže funkci vykonávat, mohlo by dojít i na proces odvolání guvernéra.

Experimenty ČNB nás mohou přijít draho, říká ekonom

Ekonomika

Zákon o ČNB stanoví, že „člen bankovní rady může být z funkce odvolán pouze tehdy, přestal-li splňovat podmínky požadované k jejímu výkonu nebo dopustil-li se vážného pochybení“. K odvolání guvernéra uvádí, že se toto rozhodnutí „doručuje rovněž Radě guvernérů Evropské centrální banky“.

Michla jmenoval guvernérem současný prezident Miloš Zeman loni v červenci.

Šéf ČNB Michl má problém. Chybějící prověrka mu může bránit ve výkonu funkce, upozornil Rusnok

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám