Hlavní obsah

Zvyšte daně, radí vládě Zeman

Končící prezident Miloš Zeman radí vládě při současných stamiliardových schodcích rozpočtu zvýšit daně na úroveň roku 2020, tedy před zrušením superhrubé mzdy, což stojí státní kasu zhruba 100 miliard korun ročně. Hlava státu to řekla v Partii na CNN Prima News v souvislosti se snížením mimořádné valorizace důchodů, která v sobotu prošla ve Sněmovně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Proti 13 miliardám stojí 90 promarněných miliard. Prosadil jsem, aby zákon, který zrušil superhrubou mzdu, trval dva roky. Ministr financí a vláda to nedodrželi. Radil bych proto vládě, aby vrátila zdanění zaměstnanců na původní hodnoty před dvěma lety,“ řekl končící prezident v pořadu, který byl odvysílán v neděli.

Kvůli zrušení superhrubé mzdy a zavedení nižších daňových sazeb dostali zaměstnanci navíc podle něj zhruba sedm procent.

„Reálná mzda zaměstnancům nyní ale klesla o 10 procent kvůli inflaci. A ta je způsobená mimo jiné i vysokým schodkem rozpočtu,“ zdůvodnil navrhovaný krok.

Zeman: Opozice kapitulovala

Domácí

Podobně jako Zeman pak k navýšení daní na úroveň roku 2020 v souvislosti se stamiliardovými schodky rozpočtů mluví také Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ta kabinetu doporučila přijmout i další opatření, jako je například vyšší zdanění tabáku a alkoholu.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) chystá svůj vlastní úsporný balíček, představit by ho měl nejpozději začátkem května. Se zvýšením daní na úroveň roku 2020 se ale podle předběžných informací nepočítá.

Ústavní soud snížení penzí odmítne

V souvislosti se zákonem, který v sobotu schválila Sněmovna, prezident také předpokládá, že Ústavní soud snížení penzí odmítne. „Je to podvod na voličích,“ tvrdí.

Zákon totiž snižuje mimořádnou valorizaci důchodů, což by mělo v rozpočtu uspořit asi 20 miliard korun. I tak to vyjde státní kasu navíc zhruba o 15 miliard.

Konkrétně tak penzisté v červnu – pokud zákon schválí Senát a podepíše prezident – dostanou přidáno průměrně zhruba 760 korun, což je asi o tisíc korun méně, než se původně počítalo.

Zeman si myslí, že vláda nechtěla, aby byl zákon projednáván před prezidentskými volbami.

Strach z inflace mezi Čechy roste

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám