Hlavní obsah

Zeman: Putinovi bych zcela přátelsky vzkázal, aby stáhl armádu z Ukrajiny

Prezident Miloš Zeman by ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi „zcela přátelsky“ vzkázal, aby stáhl armádu z Ukrajiny, řekl v neděli v rozhovoru na webu Blesk.cz. Fakticky by tím podle něj ruský prezident uznal svoji chybu. Nepovažuje to však za reálné. Rusko Ukrajinu napadlo 24. února loňského roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já bych mu vzkázal zcela přátelsky, aby stáhl armádu z Ukrajiny. Nikdo od něj nechce, aby slovy uznal svoji chybu a bil se v prsa, ale fakticky by tuto chybu mohl stažením armády z Ukrajiny uznat,“ řekl Zeman.

Dále dodal, že není vyloučeno, že pokud ruská vojska na Ukrajině setrvají, svrhnou Putina buď vojáci, nebo byznysmeni. Vojáci prohrávají a mají pocit, že je to kvůli tomu, že politické vedení země je slabé a dostatečně je nepodporuje, míní. Byznysmeni podle Zemana zase mají oprávněný pocit, že protiruské sankce poškozují výrazně jejich zájmy.

Po ruské agresi proti Ukrajině Zeman změnil svůj postoj například i k sankcím, které dříve kritizoval. V neděli opět uvedl, že jeho vztah k Putinovi byl založen na ekonomické diplomacii, protože Rusko dříve bylo dodavatelem „velmi levných energetických surovin“.

„Protože chci hájit zájmy české ekonomiky, tak jsem neměl naprosto žádný důvod, abych vedl nějaké řeči proti Vladimiru Putinovi. To překročilo červenou linii teprve po napadení Ukrajiny, protože to už je něco, kde i ekonomická diplomacie musí ustoupit,“ dodal prezident.

Žena v sedmém patře domu v Dnipru ruský útok jako zázrakem přežila, příběh má ale smutný

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám