Hlavní obsah

Zeman hraje veřejnou válku s BIS. Žádné pochybení jsme nenašli, řekl Benda

Novinky, Dominika Jeřábková

Prezident Miloš Zeman otevřeně útočí na Bezpečnostní informační službu (BIS), neshledali jsem žádné pochybení. Novinkám to ve čtvrtek řekl poslanec Marek Benda (ODS) ze sněmovní komise, která ráno jednala o požadavcích hlavy státu směrem k civilní kontrarozvědce.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

Článek

„Myslím, že je velmi nešťastné, že tu probíhá v podstatě veřejná válka mezi prezidentem republiky a Bezpečnostní informační službou. Nesvědčí to vůbec ničemu a poškozuje to Českou republiku jako celek,“ řekl Novinkám.

Sněmovní stálá komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) podle Bendy projednávala vedle Zemanova požadavku, aby mu zpravodajci dodali mimo jiné seznam ruských agentů v Česku a podrobnosti o jejich operacích.

Komise BIS vyzvala, aby Zemanovi odpověděla striktně podle zákona.

Napište mi jména. Zeman chce po BIS seznam ruských špionů

Domácí

Zároveň byli členové komise na neveřejném jednání dle něj seznámeni se všemi úkoly, které služba od Zemana dostala. Civilní kontrarozvědka měla totiž také dále doložit například to, jaké operace ruské zpravodajské služby v Česku podnikají nebo jací Češi s nimi spolupracují.

Zeman předal Babišovi materiál na Koudelku

Domácí

Koudelka bez škraloupu

Komise projednala také Zemanův předešlý „stížnostní“ dopis, který se zabýval možnými pochybeními služby a ředitele BIS Michala Koudelky. Benda uvedl, že komise neshledala žádné pochybení služby ani jejího ředitele, což považuje podle svých slov za klíčové. „Pokud jde o úkoly prezidenta, apelovali jsme, aby služba při informování ústavních činitelů postupovala striktně podle příslušných zákonů,“ doplnil občanský demokrat.

V praxi to znamená, že kontrarozvědka musí v první řadě chránit své zdroje, tedy informátory. „Nesmí být ohrožena činnost služby jako takové,“ zdůrazňoval Benda.

Informační embargo pro Nejedlého

Část opozice navíc již dříve upozorňovala na to, že je tu několik kauz a bezpečnostních nejasností kolem Zemanových blízkých spolupracovníků, a sice hradního kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého. Ten navíc dle dostupných informací během nedávné návštěvy Moskvy jednal s jedním z hlavních poradců prezidenta Vladimira Putina.

Petříček: Nejedlému diplomatický pas vzít nemůžu, o cestě do Moskvy chci vědět víc

Domácí

Benda si však nemyslí, že by se k nim případné informace dostaly. „Věřím, že to není možné, pokud by náhodou bylo, musí konat Národní bezpečnostní úřad a prověřit, jakým způsobem se nakládá s informacemi na Pražském hradě. Šlo by nepochybně o spáchání trestného činu,“ podotkl.

„Nešťastné útoky” 

A právě to, jaké informace budou Zemanovi nyní poskytnuty, potažmo forma sdělení, je podle něj zásadní. „Nepochybuji, že prezident republiky nějaké informace dostane, ale možná je potřeba určité citlivé informace sdělit jenom ústně,“ uvažuje Benda.

Netuší ovšem, proč se rozhodl Zeman požádat o detaily činnosti služby zrovna nyní. „To je otázka na něj. Každopádně považuji za nešťastné, že tímto způsobem útočí na ředitele BIS Koudelku. Nejprve napíše, jaká všechna pochybení dle něj udělal, a pak mu začne zadávat úkoly. Ale myslím, že se k tomu komise postavila jasně,“ uvedl.

Zeman úkolem pro BIS opět lobbuje za ruské zájmy, bouří se opozice

Domácí

Dodal, že neočekává ani, že by proto byla pozice současného šéfa kontrarozvědky v přímém ohrožení. „Jeho odchod považuji za nepravděpodobný,“ uzavřel Benda.

Reklama

Výběr článků

Načítám