Hlavní obsah

Zeman úkolem pro BIS opět lobbuje za ruské zájmy, bouří se opozice

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle části politiků prosazuje prezident Miloš Zeman zájmy Ruska namísto těch českých. Reagovali tak v pondělí na jeho požadavek směrem k Bezpečnostní informační službě (BIS), po níž hlava státu mimo jiné požaduje jména ruských špionů v Česku. Podle informací Novinek se bude požadavkem ve čtvrtek zabývat sněmovní Komise pro kontrolu BIS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Dlouhodobě mi přijde, že se pan prezident snaží Bezpečností informační službu oslabit, což je samozřejmě ku prospěchu cizích mocností,“ řekl Novinkám šéf STAN Vít Rakušan.

Zároveň uvedl, že považuje Zemanovy požadavky z více důvodů za problematické. „Každý zpravodajec si primárně hlídá svoje zdroje a vedle toho je rozkrytí celých struktur bezpečnostní riziko pro Českou republiku,“ dodal.

Napište mi jména. Zeman chce po BIS seznam ruských špionů

Domácí

Podobně to vidí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Tato prezidentova hra nemůže mít žádný jiný dopad než poškodit Českou republiku. Prezidenta, který záměrně poškozuje zemi a občany, jimž má sloužit, lze hnát k odpovědnosti v podobě ústavní žaloby,“ sdělila Novinkám.

S ohledem na současné rozložení sil v dolní komoře s tím však nyní nepočítá. Odkazovala přitom na to, že takovou žalobu Senát sice už jednou schválil, ale poslanci ANO, ČSSD, KSČM a hnutí SPD, kteří podle ní fungují ve Sněmovně jako prezidentovi obránci, ji zamítli. „Nesou tak spoluvinu na tom, co všechno si prezident a jeho blízké okolí dovolí,” míní Adamová.

Jurečka: Dozvěděli by se o tom lidé bez prověrky

Znepokojený je i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „I když by se to nemělo stát, tak mám pocit, že by tyto informace doputovaly i k osobám, které nemají bezpečnostní prověrku, a tak by s tím neměly být seznámeny. Taková informace totiž pak může být použita i v neprospěch ČR a hatit práci těchto služeb,“ řekl Novinkám.

Narážel tak na to, že dodnes nemá bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné prezidentův kancléř Vratislav Mynář ani jeho poradce Martin Nejedlý.

Schillerová otočila. Souběh kompenzačního bonusu pro OSVČ i výplat podpoří

Domácí

Jurečka připomněl, že v době svého členství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl možnost číst kompletní zprávy bezpečnostních služeb, a na základě toho nepovažuje prezidenta ani jeho okolí za osoby, které by hájily české zájmy. „Bohužel je to v mnoha případech právě naopak,“ zopakoval stanovisko dalších politiků.

Bartoš: Věc projednáme

Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase upozornil na samotný zákon o zpravodajských službách, podle něhož podávají prezidentovi republiky informace jednou za rok, popřípadě ho zpravují o své činnosti, kdykoliv o to požádá. Zmiňované požadavky jsou ale podle něj nad rámec této legislativy.

Novinkám řekl, že se proto celá věc projedná ve čtvrtek na Komisi pro kontrolu BIS tak, jak u konkrétních úkolů pro službu požaduje zákon, a ta to celé posoudí a vyhodnotí. „Podle vyjádření bezpečnostních expertů jde o velmi nestandardní postup, který by mohl ohrozit práci naší kontrarozvědky a mezinárodní spolupráci,“ řekl.

Petříček: Nejedlému diplomatický pas vzít nemůžu, o cestě do Moskvy chci vědět víc

Domácí

Dále prohlásil, že obzvláště varovně působí celá věc ve chvíli, kdy míří prezidentův poradce Martin Nejedlý do Ruska. „Objevují se spekulace, že tam jede vyjednávat o tendru na Dukovany,” podotkl.

Bartoš poukazoval na Nejedlého nedávno oznámenou cestu, kdy zástupci Pirátů požadovali, aby mu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odebral diplomatický pas. Ten to však odmítl s tím, že to pravidla neumožňují.

SPD je pro 

Opačně to vidí šéf SPD Tomio Okamura, BIS podle něj straší veřejnost. „Je logické se zeptat. Tento požadavek, respektive úkol je v souladu s českými zákony a je na místě,“ sdělil Novinkám.

Údiv podle něj vyvolává spíše to, že se tomu někteří lidé diví a označují požadavek za nehorázný. „BIS pracuje pro vládu a prezidenta, nikoli pro sebe,“ doplnil Okamura.

Soud zamítl stížnost Zemana ve sporu o jmenování Fajta profesorem

Domácí

Zeman chce kromě jmen špionů po civilní kontrarozvědce také, aby doložila, jaké operace ruské zpravodajské služby v Česku podnikají nebo jací Češi s nimi spolupracují. S informací přišel v pondělí Radiožurnál. Podle expertů oslovených rozhlasem je takový požadavek neobvyklý a jeho splnění může ohrozit fungování BIS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám