Hlavní obsah

Zeleným by v boji o Hrad hlasy komunistů nevadily

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených podle své místopředsedkyně a ministryně školství Dany Kuchtové debatuje o kandidátech na prezidenta, ale definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. "Není třeba ještě v tuto chvíli říci, kdo to bude," řekla ve čtvrtek novinářům. Podle ní jednají se všemi politickými stranami kromě komunistů.

Článek

"Nevylučujeme je, jsou parlamentní stranou, ale jednání o prezidentském kandidátovi nepovedeme," řekla. Pokud by však KSČM zvedla ruku pro kandidáta zelených, nevadilo by jim to.

Některá jména uvažovaných osobností považuje Kuchtová za zajímavá, ale nikoho konkrétního nejmenovala. Odmítla se vyjádřit k Jiřímu Dienstbierovi, pouze uvedla, že jednají i o něm.

K jednání s lidovci řekla, že zelení vnímají ochotu části KDU-ČSL dát hlasy Klausovi a že někteří mluví o bývalé předsedkyni Akademie věd Heleně Illnerové.

"Myslím, že jmenovali i profesora Pafka," poznamenala na adresu KDU-ČSL. Za zajímavou osobnost pak označila ekonoma Jana Švejnara.

Lidovci se vyjádří na podzim, potvrdil Čunek

Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek trvá na dřívějším vyjádření, že o kandidátovi na prezidenta dají lidovci vědět na podzim. S ostatními politickými stranami lidovci debatují. "Už včera jsem s jedním zástupcem ODS jednal," řekl ve čtvrtek Čunek.

Podle něj lidovci v rámci koalice zahájili jednání o přímé prezidentské volbě, týkající se procedurálních otázek vázajících se na změnu zákonů.

Sobotka: nepřetahujte členy ODS, ti jsou rozhodnuti pro Klause

"Prezident vždycky bude politik a je jenom otázka, jak dalece vyhraněný," míní předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Obává se, aby snaha najít protikandidáta Václavu Klausovi nevyústila v dramatický politický střet a nezačaly se "lovit hlasy v teritoriu, kde je už rozhodnuto". Řekl to v narážce na ODS, která už vyjádřila podporu Klausovi.

"Pro nás je jasný kandidát (Klaus), deklarovali jsme to a uděláme všechno proto, aby vyhrál," zdůraznil.

Podle Sobotky neprobíhají žádná jednání s ostatními politickými stranami o získání hlasů pro stávajícího prezidenta. "Toto téma bude horké až na podzim, kdy budeme hledat 19 hlasů, které potřebujeme pro Václava Klause," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám