Hlavní obsah

Zbytečná bouře. Vedení ODS brání primátorku Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení občanských demokratů se postavilo za brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou, k rezignaci ji vyzývat nechtějí. Naopak fotku, na které je zachycena s bílým práškem připomínajícím kokain, označují za letní bouři a etickou záležitost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Vondra

Článek

Fotografie brněnské primátorky začala o víkendu kolovat na sociálních sítích. Vaňková snímek zprvu označila za fotomontáž. V pondělí večer však v rozhovoru pro televizi Nova přiznala, že fotka může být pravá a je připravena rezignovat.

Foto: Twitter/Jan Werewolf

Primátorka Brna Markéta Vaňková s podezřelým bílým práškem

„K ničemu ji rozhodně vyzývat nehodlám. Ani si nemyslím, že bych měl žádat policejní vyšetřování toho, co se stalo před třemi lety v noci v Brně, když se zjevně nikomu nic nestalo a aktéři se podle fotky u toho smáli,“ reagoval na dotaz Novinek europoslanec a člen vedení ODS Vondra.

Celou věc tak jedním dechem označil za etickou záležitost. „Víte, už jsem dost starý na to, abych tady někomu uděloval nějaké morální lekce,“ doplnil.

Brněnská primátorka je připravena rezignovat. Neumí vysvětlit fotku s bílým práškem

Domácí

Podobně se pro Novinky vyjádřil také předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který Brno označil za lehce alternativní město.

„Tak to je. Jinak celou kauzu pokládám za zcela zbytečnou letní bouři vody ve sklenici a nevyvozuji z ní žádné závěry. Primátorka Vaňková má moji podporu a vnitřní věci si musejí vyříkat uvnitř jejich města,“ napsal Novinkám v SMS.

Nytra: Fotka do rodinného alba to není

Ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka pro Novinky připomněl, že Vaňková nabídla rezignaci. „K věci se postavila čelem,“ tvrdí.

Za primátorku se postavil i předseda senátorského klubu občanských demokratů Zdeněk Nytra.

„Na rezignaci to podle mě není. Paní primátorka tam není zachycena, jak užívá látku, jestli konzumovala či nikoli, tak to z fotky nepoznám. A i kdyby konzumovala, tak je důležité vědět za jakých okolností,“ řekl Novinkám senátor.

Ani on tedy důvod pro rezignaci ve fotografii nevidí. „Jestli zůstane ve funkci, je na jejích koaličních partnerech. To, že to není fotka do rodinného alba, tomu ale rozumím,“ dodal Nytra.

Zastání našla i u bývalého náměstka primátora a aktivisty Matěje Hollana, který Novinkám řekl, že drogy jsou v politice časté. „Je to tam běžné,“ řekl i s odkazem na pražský magistrát a kauzu Dozimetr. Primátorka tak podle něj udělala tu nejlidštější věc.

Vaňková je na fotce, která od víkendu koluje na sociálních sítích, se svým stranickým kolegou a náměstkem Robertem Kerndlem.

Před nimi je mobilní telefon, na kterém leží bílý prášek rozdělený do několika čar. Pravděpodobně dámská ruka nabízí dvojici bílou ruličku, která se používá ke šňupání.

Hollan z Žít Brno: Je to nejlidštější věc, kterou kdy primátorka Vaňková udělala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám