Hlavní obsah

Brněnská primátorka je připravena rezignovat. Neumí vysvětlit fotku s bílým práškem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) je připravena rezignovat na svou funkci. Prohlásila to poté, co nedokázala vysvětlit fotku, na níž je zachycena s bílým práškem připomínajícím kokain. Snímek začal o víkendu kolovat na sociálních sítích, Vaňková ho zprvu označila za fotomontáž. V pondělí večer však v rozhovoru pro televizi Nova přiznala, že fotka může být pravá.

Foto: Profimedia.cz

Brněnská primátorka Markéta Vaňková

Článek

„Uvědomuju si, že jako osoba veřejně činná bych měla jít příkladem. Pokud moji kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvodem, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním,“ řekla v TV Nova. Doplnila ale, že sama k rezignaci nevidí důvod.

Inkriminovaná fotka kolovala v neděli na sociálních sítích, například na Twitteru na falešném účtu předsedy kulturního výboru pražského magistrátu Jana Wolfa (KDU-ČSL).

Foto: Twitter/Jan Werewolf

Primátorka Brna Markéta Vaňková s podezřelým bílým práškem

„Nechutná fotomontáž“

Vaňková je na fotce se svým stranickým kolegou a náměstkem Robertem Kerndlem. Před nimi je mobilní telefon, na kterém leží bílý prášek rozdělený do několika čar. Pravděpodobně dámská ruka nabízí dvojici bílou ruličku, která se používá ke šňupání.

Novinky se primátorky i jejího náměstka na fotografii zeptaly již v neděli večer. Oba rozhořčeně jakoukoli souvislost s drogami popřeli.

„Jedná se o fotomontáž a tento styl politického boje považuji za nevhodný a nechutný,“ napsala primátorka. „Klasická fotomontáž,“ ohradil se podobným způsobem Kerndl. „Je to nechutný, nechutná fotomontáž,“ dodal ještě.

KDU-ČSL vs. ODS. Náměstek brněnské primátorky se popral s radním

Domácí

V pondělí však Vaňková otočila a v televizi Nova se přiznala, že fotka může být pravá.

„Včera (v neděli) jsem se vyjádřila tak, že ta fotografie je fotomontáž, protože jsme si ani já, ani kolega nebyli schopni vzpomenout na situaci, která by mohla být na ní zaznamenána,“ řekla pro TV Nova Vaňková.

„Byla jsem stoprocentně přesvědčená, že k takové situaci dojít nemohlo. Nicméně ve večerních hodinách mi kolega volal a řekl mi, že je možné, že před dvěma či třemi lety mohla podobná fotografie vzniknout,“ dodala.

Kerndl: Vzpomněl jsem si v noci

Po televizním rozhovoru Novinky znovu oba politiky oslovily s dotazem, zda nechtějí svá jasná stanoviska z neděle poněkud korigovat.

„Předpokládám, že jasnou korekci s vysvětlením jsem provedla právě ve zmiňovaném rozhovoru. Jednoduše – v době, kdy jsem vám odpovídala, jsem byla stoprocentně přesvědčena, že fotografie je fotomontáž,“ napsala Vaňková.

Náměstek Kerndl vysvětluje své náhlé rozpomenutí se na někdejší události noční zprávou, k níž však žádné podrobnosti neuvedl.

Anketa

Měla by podle vás brněnská primátorka rezignovat?
Ano
69,3 %
Ne
30,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19993 čtenářů.

„Když jsme spolu včera (v neděli) mluvili, byl jsem naprosto přesvědčen, že jde o fotomontáž, ale pozdě večer jsem obdržel zprávu, na základě které jsem si vzpomněl na situaci, kterou ve svém vyjádření dnes (v pondělí) popsala Markéta Vaňková,“ reagoval Kerndl.

„Došlo k tomu před dvěma nebo třemi lety a bylo to v pozdních nočních hodinách. Proto mě vůbec nenapadlo, že foto na sociálních sítích muže mít nějakou souvislost s tímto ojedinělým náhodným setkáním,“ dodal.

Vaňková: Tu situaci si nepamatuji, ale bylo to v noci

Situaci na ní zachycenou si však podle svých slov nepamatuje. „Tuto konkrétní situaci si nevybavuji, takže v tuto chvíli nedokážu říct, jestli je ta fotografie pravdivá, nebo ne. Ale úplně vyloučit to nemůžu,“ řekla primátorka v televizi.

Překvapivě však ví, že se vše odehrálo v noci. Fotka totiž podle ní byla zesvětlena. „K té situaci došlo v nočních hodinách, zatímco na té fotce to vypadá, že se jedná o běžný, bílý den,“ uvedla Vaňková.

Poté poněkud kostrbatě vysvětlovala, o jakou situaci vlastně šlo.

Primátorka Brna Vaňková: Říkala jsem, že to nemůže dopadnout špatně

Volby

„Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut,“ popsala Vaňková onen večer.

Z něj si prý mnoho podrobností nepamatuje. Ví prý jen, že se s jedním mladíkem bavila o sochách v Brně.

Vaňková dále uvedla, že je připravena nést za své chování politickou odpovědnost.

„Mňaučko je v politice běžná droga“

„Musíme se o tom pobavit s kolegy a také s paní primátorkou si to musíme vyjasnit. Zatím ale nemám podrobnější informace, tak se k tomu nemohu blíže vyjádřit,“ řekl ČTK první náměstek primátorky René Černý (ANO).

„Může trávit volný čas, jak uváží, a my jsme poslední, kdo by za tohle někoho popotahoval. Jsem ale překvapená. Myslela jsem si, že je to fotomontáž,“ uvedla opoziční zastupitelka Monika Lukášová Spilková (Piráti).

Razie v Brně: Žalobci žádají vazbu u všech obviněných

Krimi

Opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno), který fotku také sdílel na svém facebookovém profilu, k tomu na sociální sítí napsal, že primátorka by měla rezignovat kvůli jiným věcem, nikoli však kvůli této fotografii.

„Myslím, že primátorka by měla rezignovat za mnoho věcí, zejména za praktické vytunelování městské kasy na předraženou hokejovou halu, ale za toto zrovna ne,“ napsal Hollan s odkazem na stavbu multifunkční arény, kvůli které se Brno zadluží na několik desítek let.

„Tady naopak musím uznat, že byť s nějakými vytáčkami, ale nakonec vlastně celkem jasně, se k té věci postavila čelem. Jak jsem psal už včera (v neděli) ve svém příspěvku, rekreační užívání látek jako kokain nebo mňaučko je velmi rozšířené. V politice je to velmi běžná droga,“ uvedl Hollan.

„Má jistě svoje rizika, ale nemá smysl z toho dělat žádnou kauzu, protože je to opravdu masivně rozšířené. Naopak to nemá být kriminalizováno, stejně jako klasické konopí a další kanabinoidy. Válka proti drogám nikam nevede. Za mě to je od primátorky naopak odvážný a správný krok,“ dodal.

GIBS: Policista z ochranné služby bral a prodával kokain

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám