Hlavní obsah

Zaorálek zavzpomínal na cestu vlakem v dětství a kritizoval opozici za kritiku vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se ve čtvrtek na schůzi Sněmovny svolané kvůli hlasování o nedůvěře vládě obořil do opozičních poslanců, kteří mimořádnou schůzi svolali. Podle něj opozice schůzi chtěla jen proto, aby mohla řečnit u poslaneckého pultíku. Ve svém proslovu však zavzpomínal Zaorálek i na to, jak poprvé cestoval vlakem do Prahy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Když mi bylo 12 let, tak se rodiče rozhodli, že se pojedeme podívat do Prahy. To byla moje první cesta do Prahy, byl to můj veliký životní zážitek,“ začal Zaorálek svůj projev v dolní komoře.

Prohlásil, že ještě ve vlaku si četl o historii Prahy. „Poprvé jsem tehdy uviděl hlavní město země, byla to pro mě strašně působivá věc. Všichni cizí lidi v kupé z toho měli zábavu,“ doplnil a připomněl, že pochází z Ostravy.

ON-LINE: Komunisté odešli, opozice hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě nenašla

Domácí

Následně začal svůj proslov, při kterém mu přeskakoval hlas, směrovat ke kritice opozice. „Snažím se pochopit, proč tady dnes jsme. Co vlastně opozice chce, kromě toho, že tepe vládu? Kam tím míří? Co by se dělo, kdyby byla nedůvěra vyhlášena? Ví to někdo? Jestli to nikdo neví, tak je to hazard,“ rozčílil se.

Pozastavil se hlavně nad tím, proč se snaží opozice shodit vládu pouhé čtyři měsíce před volbami do Poslanecké sněmovny. „Musela by se tu objevit nějaká nová skutečnost. A čtyři měsíce před volbami by to měla být nějaká zásadní věc,“ podotkl.

„Je to strašně vážná věc, když se země znejistí,“ dodal ministr kultury.

Proč se tím v horku zabýváme? 

Směrem k opozici také uvedl, že i pokud by opozice v hlasování uspěla, což vzhledem k plánovanému odchodu KSČM při hlasování ze sálu není reálné, opozici se to nevyplatí. Podle něj by akorát ztratila hlasy při podzimních volbách. „Proč jste to tedy spustili, proč se s tím máme v tomhle horkém dni zabývat?“ tázal se.

Je to absurdní, na ministerstvu zdravotnictví jsou amatéři, kritizuje Zaorálek rozvolnění

Domácí

Opozici zkritizoval i za to, že jí vůbec nejde o vypovězení důvěry vládě, ale jen o to, aby mohla řečnit u sněmovního pultíku.

„Mám navíc pocit, že v tomhle hlasování o vládu vůbec nejde, ale jde o opozici. Lidé se starají o zaměstnání, zdraví a vy musíte přitáhnout jejich pozornost? Mám tady vysvětlovat, co dělám jako ministr, nebo jde o to, kdo z vás bude mít prim? Z toho vás podezřívám,“ obořil se na opoziční strany.

Spolu má dost podpisů, vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Babiš to nechápe

Domácí

Podle Zaorálka by se měla soustředit opozice na důležitější věci, spolu s vládou by podle něj měla lidi motivovat například k očkování proti koronaviru. „Měli bychom se snažit připravit na to, co by se stalo, kdyby se epidemie na podzim vrátila. To je vážnější než všechny volby,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám