Hlavní obsah

Je to absurdní, na ministerstvu zdravotnictví jsou amatéři, kritizuje Zaorálek rozvolnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil chystané pondělní rozvolnění za absurdní. Kritizuje, že zatímco v restauracích se bude od rána popíjet, tak do divadel a na koncerty mohou lidé v téže době chodit pouze s respirátorem. Konzumace pití i jídla není pak v hledištích dovolená. Podle Zaorálka jde o amatérismus ministerstva zdravotnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) poskytl rozhovor pro deník Právo

Článek

„Jak je možné, že v restauracích a hospodách se bude od rána popíjet s jakkoliv provedeným testem, zatímco do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit s respirátorem a testem provedeným profesionálním zdravotníkem,“ napsal v pátek na Facebook ministr.

Vadí mu také to, že na místě si nebudou moci návštěvníci dát ani kávu, natož pivo nebo skleničku. „Porušen byl jednotný systém pravidel pro rozvolňování,” vysvětlil.

„Považuji to za naprosto absurdní, neobhajitelný a především nepřijatelný důsledek legislativního amatérismu ministerstva zdravotnictví a těch, kteří tam mají na starosti pravidla rozvolňování,“ dodává.

Velké rozvolnění. Od pondělí se otevírají restaurace a další služby

Domácí

V pondělí na vládě tak bude chtít pro oblast kultury změnu.

V pátek kabinet totiž schválil další rozvolnění. V pondělí se otevřou mimo jiné interiéry restaurací. Podmínkou pro vstup bude test, očkování či prodělání koronaviru v posledních 180 dnech. Stačit pak bude konkrétně samotest, nemusí ho tedy provést zdravotník.

Bez nouzového stavu je vláda bezzubá. K velkému rozvolnění ji dotlačil soud

Domácí

V restauraci pak bude moci být také tolik lidí, kolik je v ní míst k sezení, u stolu budou moci sedět ale jen čtyři lidé.

Koncerty či divadla pak mohou zaplnit pouze padesát procent míst k sezení, maximálně se však může sejít venku 1000 a uvnitř 500 lidí. Povinné jsou také respirátory či „obdobné” ochranné potřeby. Zakázaná je také konzumace jídla a pití.

Reklama

Výběr článků

Načítám