Hlavní obsah

Zameťte si před vlastním prahem. Jurečka s Juchelkou se chytli kvůli „držhubnému“ pro Najmona

Poslanec ANO Aleš Juchelka má za to, že za problémy Úřadu práce ČR může resort, jelikož na něj delegovalo přemíru úkolů. Ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Mariana Jurečku také zkritizoval za nabízenou odměnu, pokud odvolaný šéf úřadu Viktor Najmon odejde sám, a považuje to za nestandardní odvolání. Jurečka to odmítl, jednal prý podle zákona, a naopak připomněl Juchelkovi podobné kauzy ANO.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Nabízel dobré hodnocení a odměnu, nebo nabízel špatné hodnocení a problémy. Podle mě je to eticky sporné, když jsem nespokojen s fungováním úřadu práce, tak přece nenabízím odměnu. Mám podezření, že může být spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ prohlásil v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

Připomněl, že věc nyní šetří Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Ministr práce totiž podle čtvrteční Mladé fronty Dnes (MfD) měl tehdejšímu generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Viktoru Najmonovi nabídnout, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. List to uvedl s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil.

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

Domácí

„Nelíbí se mi, že si někdo nahrává hovory, ale pokud dojde ke krajnímu řešení, kdy ředitel nedostane peníze na personální věci, nedostane peníze na IT, tak ředitel má velmi omezené pravomoci, protože například IT spravuje MPSV. Pokud za něco generální skutečně může, tak za to, že možná udělal malý tlak na MPSV, aby jim skutečně pomohlo. MPSV může za to, že naložilo velkou spoustu agendy za posledních x měsíců na úřady práce,“ dodal Juchelka s tím, že úřady práce musely vyplácet řadu dávek a čelit mnoha žádostem, například ohledně příspěvku na bydlení.

Jurečka nerezignuje, zákon prý neporušil

Ministr Jurečka tuto kritiku v neděli stejně jako v minulých dnech odmítl. Nehodlá ani rezignovat, k čemuž ho vyzvalo právě ANO.

„Nezvažoval jsem rezignaci, jsem připraven na policii či u soudu vysvětlit všechny okolnosti. Postupoval jsem transparentně. Několik měsíců jsem říkal výhrady veřejně, objektivně. Pracoval jsem s panem ředitelem, aby se zjednala náprava, a nedošlo k ní,“ prohlásil Jurečka, který připomněl, že na činnost Úřadu práce ČR i fungování Najmona si stěžovala už jeho předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD) i expremiér Andrej Babiš.

Právník: Jurečkovo jednání je horší než trafiky z kauzy Nagyová

Domácí

„Nemohl jsem postupovat jinak, opozice i veřejnost upozorňovali na to, že úřad neplní své povinnosti, a on byl hlavou. Já jsem s ním půl roku tyto věci řešil a on to odmítal, nedělal ty kroky, které směřovaly k posílení týmu, aby byly dávky vypláceny včas,“ dodal.

Odmítl také, že v případě nabídnuté odměny by mělo jít o jakési „držhubné“.

„Člověk odchází ze státní služby na základě dvou možností. Buď je mu předáno služební hodnocení, nebo se ten člověk rozhodne ze služebního poměru odejít. Pokud jde o mimořádně odměny, tak i ty mají svá pravidla. Nenabízel jsem žádné držhubné a ani bych ho nemohl vyplatit,“ přiblížil ministr.

Naopak s nestandardním odvoláváním mají podle něj zkušenosti spíš politici hnutí ANO, když byli ve vládě. Připomněl například odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, o který usiloval expremiér Andrej Babiš, či „čistku“ na ministerstvu financí pod vedením Aleny Schillerové.

„Kolegové z hnutí ANO by si měli uvědomit, jak postupovali jejich ministři, nezákonně vysystemizovávali lidi z ministerstev, dokonce některé ty žaloby byly úspěšné. Například na ministerstvu financí byly čistky, Ondřej Závodský, nevidomý právník, byl vyhozen Alenou Schillerovou naprosto mimo zákon o státní službě. Zameťte si před vlastním prahem,“ vmetl Juchelkovi Jurečka.

Byl zbytečně hodný, hájí lidovci Jurečku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám