Hlavní obsah

Byl zbytečně hodný, hájí lidovci Jurečku

Lidovci se za svého předsedu a ministra práce Mariana Jurečku jednotně postavili. Naopak považují za skandální, že Naj­mon teď Jurečku skandalizuje.

Foto: ČTK

Tomáš Zdechovský

Článek

Europoslanec Tomáš Zdechovský by Najmona podle svých slov vyhodil bez odměny. „Marian Jurečka byl a je zbytečně hodný. Kdybych byl ministr, tak se s panem Najmonem příliš nepářu a zveřejním všechny jeho průšvihy. Je neuvěřitelné, co si to dovoluje,“ řekl Právu.

„Ve firmě k dohodě patří i odměna“

Také jihomoravský hejtman Jan Grolich si myslí, že Jurečka doplatil na to, že se chtěl zachovat slušně. „V každé firmě je i přes neshody snaha rozejít se dohodou a v klidu. Součástí dohody bývá i odměna. Pokud si ale velmi korektní jednání někdo nahrává, tak tam chybí základní důvěra. A pak chápu, že ta spolupráce nebyla možná,“ sdělil Právu Grolich. První místopředseda lidovců Jan Bartošek Jurečku hájí, že jednal v souladu se služebním zákonem. „Pokud má ministr v krizové době vést resort efektivně, musí mít možnost činit personální rozhodnutí,“ uvedl.

Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík Právu řekl, že za Jurečkou stojí nejen lidovci, ale i vláda. Ministr podle něj má pravomoc odvolávat vedoucí manažery, zvlášť pokud dlouhodobě špatně řídí svoji organizaci.

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

Domácí

„Protože tu jde především o klienty a služby úřadu a evidentně zde došlo ze strany bývalého ředitele k manažerským selháním,“ dodal Hladík.

Podobně se vyjádřil šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. Jurečka podle něj Najmonovi vyčítal nedostatky, a když nedošlo k jejich nápravě, tak nemohl postupovat jinak než ho odvolat. „Jinak jednání ředitele Najmona s tajným nahráváním rozhovoru považuji daleko za čarou představitelného. Sám sebe usvědčil, že krok pana ministra byl správný,“ dodal Výborný.

Vláda s trvalými změnami penzí spěchá. Měly by platit už od léta

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám