Hlavní obsah

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

„Celou dobu jsem postupoval podle zákona, odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona bylo v souladu se zákonem,“ řekl k výtkám, které se ve čtvrtek objevily v médiích, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj pod vedením Najmona Úřad práce neplnil své zákonné povinnosti, například nevyplácel dávky včas. Na Najmonovu práci si podle něj stěžoval dříve i expremiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Marian Jurečka na inauguraci

Článek

„Celou tu dobu – i do momentu jeho odvolání – jsem postupoval v souladu se zákonem. Pokud má pan Najmon pochybnosti, ať se obrátí na ministerstvo vnitra, nebo případně na soud. Ale kdo z občanů byl v posledních měsících klientem Úřadu práce, viděl, že neplní své zákonné povinnosti. Za to nese odpovědnost jeho vedení, v tomto případě tedy generální ředitel,“ řekl na svolané tiskové konferenci ve čtvrtek Jurečka.

Dále také podotkl, že Najmona jako ředitele Úřadu práce kritizoval dříve i šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš. „Je tu celé plejáda dopisů, ve kterých upozorňuje Babiš na zásadní nedostatky fungování i vedení Úřadu práce. Není to jenom o tom, že za poslední měsíce by došlo k výrazné změně ve prospěch hodnocení Viktora Najmona,“ oznámil.

Nedostatky v práci vytýkala Najmonovi i někdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jurečka ukázal svazky, v nichž je údajně vytýkací korespondence ze strany Maláčové a Babiše zaznamenána.

Okolnosti Najmonova konce v čele Úřadu práce prověří policie

Domácí

Ministr práce totiž podle čtvrteční Mladé fronty Dnes (MfD) měl tehdejšímu generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Viktoru Najmonovi nabídnout, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci.

MfD to uvedla s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil.

Ten podle deníku na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Jurečka se k obsahu nahrávky nevyjádřil, protože ji nezná, k Najmonovi se podle mluvčí ministerstva zachoval korektně.

„Vyprošuju si, aby vydavatelství Mafra (patří do holdingu Agrofert ve svěřenských fondech šéfa ANO Andereje Babiše, pozn. red.) psalo titulky, které jsou v rozporu s tím, co jsem dělal,“ řekl k tomu odpoledne ministr. Chce, aby byla nahrávka zveřejněna celá.

Jurečky se zastal i premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel ministr cestu k modernizaci instituce, tak aby plnila své úkoly. Naopak podle opozičního ANO ale mohl být porušen zákon, pokud je nahrávka autentická.

Jurečka není spokojen s prací šéfa Úřadu práce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám