Hlavní obsah

Právník: Jurečkovo jednání je horší než trafiky z kauzy Nagyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za trapné, možná i nezákonné označil ve čtvrtek jednání ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) advokát Jaroslav Ortman. Dle něj je případ, kdy měl ministr žádat generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona o rezignaci s mimořádnou odměnou, horší než případ trafik pro tři bývalé poslance ODS z tzv. kauzy Nagyová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Ortman

Článek

Co říkáte na postup ministra Jurečky vůči šéfovi Úřadu práce Najmonovi?

Myslím si, že je to skutečně věc pro prověření policií, protože ty kroky jsou nestandardní, minimálně v podstatě trapné. Sice se takové věci dějí v akciových společnostech i u různých OSVČ, kde takto jednají se svými zaměstnanci. Ale tady je snad jiná úroveň – vláda, ministerstvo. Nejsme v nějakém byznysu.

Navíc jde o státní finance, které ministr nabízel, ne?

Přesně tak. Nese to dva hlavní rysy. Jednak je to nabízení úplatku ve smyslu „buď to vezmete a já budu mlčet“. Nebo je to vydírání, „nevezmete a já budu jednat jinak“. Je to tenká hrana. Myslím si, že když už nic jiného, tak je to tak trapné, že by z toho měl vyvodit závěry sám ministr. Jestli se tohle děje ve veřejném sektoru, tak je to ostuda. Podivuji se tomu, že na to ještě nereagovali odpovědní činitelé, především ministr sám.

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

Domácí

Co říkáte na přístup premiéra?

Premiér to komentoval slovy, kterými to chce víceméně zamést do kouta. Podivuju se nad tím, že ho zajímá výsledek, že nepohodlný člověk je odstraněn, ale nezajímá ho způsob a metoda. Tohle není hodné vlády České republiky.

Mohlo by Jurečkovo jednání naplnit skutkovou podstatu některého z trestných činů?

Myslím si, že je to tak hraniční, že to policie musí prověřit. Určitě se stane to, že oba aktéry pozve k podání vysvětlení a bude zkoumat nahrávku. Hlavně ale bude zkoumat, jestli u ředitele úřadu mohl vzniknout dojem, že šlo o úplatek nebo o vydírání, jaké z toho měl pocity.

Teoreticky by tedy mohly připadat v úvahu podplacení nebo vydírání?

Teoreticky mohly. Bude záležet na tom, co budou na policii vypovídat oni.

Připomnělo mi to kauzu trafik pro poslance ODS v kauze Nagyová, kde výměnou za to, že se vzdají mandátu a pomohou tak vládě prosadit ve Sněmovně daňový balíček, měli dostat pozice ve státem řízených podnicích.

Tohle je podle mě trochu silnější kafe, protože jsou tady státní peníze nabízeny za to, že v klidu odejdete a já budu mlčet, anebo z toho vyvodím závěry a nikdo vás pak nikde nevezme. To je myslím si ještě horší než trafiky.

Byl zbytečně hodný, hájí lidovci Jurečku

Domácí

NCOZ má čas řešit prkotiny, podivil se Kalousek kvůli prověřování konce šéfa Úřadu práce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám