Hlavní obsah

Zajíček: Zásadní problém s přihláškami už nečekám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový systém elektronických přihlášek na střední školy příjemně překvapil, byť se s ním táhly porodní bolesti. Zásadní problém už nečekám, řekl v rozhovoru pro Právo šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Foto: Michal Kurmphanzl, ČTK

Předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček

Článek

Způsobí vám odložený termín potíže?

Chápu pana ministra, proč se k tomu rozhodl. V pondělí systém nefungoval, jak měl, navíc byly obavy z hackerských útoků. Aby vše proběhlo v klidu a pohodě, je odklad správný. Těch čtyřiadvacet hodin nám nečiní zásadní problém. Většina přihlášek už je stejně podaná.

Nebude vám ten den chybět, když do konce února máte přepsat do systému papírové přihlášky?

Systém pro zápis papírových přihlášek byl spuštěn minulý čtvrtek a v úterý už byl zpřístupněn i modul pro hybridní přihlášky. Takže všechny školy už to průběžně zpracovávají. Papírových a hybridních přihlášek je minimum.

Termín pro podání přihlášek na střední školy bude o den delší

Domácí

Jak nový systém hodnotíte?

Nějaké problémy tam byly, ale podařilo se je zvládnout. Zůstávají v něm ještě drobné duplicity, ale ty se také podaří dořešit.

Zkušenosti jsou veskrze pozitivní a je potřeba vnímat, že systém vzniká za pochodu. Neměli jsme na začátku února plně funkční systém, ale v tuto chvíli v něm máme vše, co potřebujeme.

Předpokládáme, že v dalších týdnech nám Cermat doplní další funkcionality, které jsou naplánované, a že to proběhne bez zásadních komplikací.

Takže i za cenu potíží to stálo za to?

Samozřejmě, je to rozhodně lepší než to, co se dělo loni. Má to nějaké porodní bolesti jako každá změna, ale oproti loňskému chaosu, cirkusu s rozdáváním zápisových lístků a dalšími nesrovnalostmi, je jen dobře, že se toho všeho snad zbavíme.

Zaznívalo i od ředitelů, že se jim nedařilo do systému vstoupit a trvalo to třeba den a půl.

Nikdo z kolegů se na mě s podobným problémem neobrátil. Nemohu zaručit, že se to nestalo, ale nebude to standardní stav.

Je jen dobře, že jsme se zbavili loňskému cirkusu s rozdáváním zápisových lístků

Očekával jste, že drtivá většina přihlášek bude podána elektronicky?

Mile mě to překvapilo. Naštěstí k tomu rodiče přistoupili moderně a rozhodli se pro možnost s využitím bankovní identity, což je pro nás nejlepší verze.

Pozorujete změny v uvažování uchazečů?

Uchazeči už asi tolik nespekulují, protože mají tři možnosti. Na první místo si dají školu, do které by opravdu chtěli, a ty další berou v sestupném prioritním pořadí. Asi to systému pomohlo.

Co vás čeká nyní?

Musíme zkontrolovat přihlášky a všechny přílohy. Pokud tam nebudou, musíme vyzvat rodiče, aby je doplnili. Na řešení máme celý březen. Pak bude následovat rozřazení žáků k přijímací zkoušce do učeben.

Následně budeme posílat pozvánky. Ty by měly dojít čtrnáct dnů před přijímačkami, které se konají v případě čtyřletých oborů 12. a 15. dubna.

U plně elektronických pošleme přihlášku přes systém DiPSy, u těch hybridních a papírových to musí jít přes poštu, což není tak komfortní, ale na to jsme zvyklí.

Nemáte obavy, že by se ještě něco mohlo zvrtnout při rozřazování žáků na školy podle výsledků přijímaček?

Je to algoritmus postavený na matematice. Těžko do toho může vstoupit něco zvenku, takže si nemyslím, že by mohlo dojít k nějakému zásadnímu problému.

Systém přihlášek na školy byl opět nedostupný

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám