Hlavní obsah

Termín pro podání přihlášek na střední školy bude o den delší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodiče a budoucí studenti dostali ještě den navíc. Přihlášky na střední školy mohou podat do půlnoci ze středy 21. února na čtvrtek 22. února. Rozhodl o tom ministr školství Mikuláš Bek (STAN) kvůli zpožděnému začátku a dalším výpadkům systému. Úřad kvůli změně narychlo upravil vyhlášku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Myslím, že je to správně. Vyhodnotili jsme včerejší výpadek, který byl mimo systém DiPSY, ale trval poměrně dlouho. Ale kdybychom řekli dopředu, že termín prodloužíme, poskytli bychom víc času případným hackerům, aby se připravili. Takže bylo krajně nerozumné ohlásit posun termínu už v minulých dnech,“ řekl v úterý Bek.

Ten vyzval rodiče, aby podávání už neodkládali, a měli tak jistotu, že všechno proběhlo zdárně. „Víme, že část z nás má tendenci nechávat věci na poslední chvíli, i proto jsme se rozhodli pro ten posun,“ dodal.

Podle Miroslava Krejčího, šéfa Cermatu, který přijímačky na střední školy organizuje, stále hrozí útoky hackerů, zejména cílené útoky DDoS, kdy útočníci přes řadu vzdálených zařízení zahlcují systém dotazy a ten pak začne kolabovat. Krejčí hrozbu odhadl na 20 až 40 procent.

Většinou plně elektronicky

Podle něj už bylo podáno dohromady 140 tisíc přihlášek od 125 tisíc různých uchazečů. Zhruba 15 tisíc přihlášek bylo vícenásobných. „Většina už je vzata zpět a jen 390 uchazečů má více než jednu přihlášku,“ řekl Krejčí. Pracovníci ministerstva se nyní snaží s těmito rodiči navázat kontakt a informovat je, jak přihlášku stáhnout.

Na 125 tisíc uchazečů podalo přihlášku v plně elektronické formě, kolem 14 tisíc v hybridní. Ředitelé podle Krejčího již zapsali do systému na 10 tisíc papírových přihlášek. Maximálně by jich podle Krejčího mělo být 20 tisíc dohromady. Ředitelé mají na zapsání dalších přihlášek, které mohou být odesílány ještě ve středu, čas do konce února.

Krejčí předpokládá, že během úterý a středy budou podávat přihlášky už jen stovky či desítky uchazečů.

Šéf Cermatu: Ještě čekáme kybernetický útok, ale už žádný punk

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám