Hlavní obsah

Šéf Cermatu: Ještě čekáme kybernetický útok, ale už žádný punk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém elektronických přihlášek na střední školy vznikal „partyzánsky“, řekl ve středu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) poslancům školského výboru k okolnostem a vývoji platformy. Šéf Cermatu Miroslav Krejčí očekává kybernetický útok 20. února, což je poslední den pro podání přihlášky. Jeho odražení a doplnění systému o klíčové programy se už prý „punkově“ neodehraje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

Bek zdůraznil, že na digitalizaci školství se pracuje devět let, během nichž se vypisovala a rušila výběrová řízení a nic nevzniklo.

„Čelili jsme velkému tlaku a rozhořčení po loňských přijímačkách. Děkuji vám všem, že jste legislativní proces zavedení elektronických přihlášek podpořili,“ řekl poslancům.

„Technická řešení vznikají partyzánským způsobem, guerillově. Kdybychom postupovali jako dříve, dnes bychom neměli vůbec nic,“ prohlásil Bek.

Digitalizace po česku: Přihlášky na školy zachraňuje čtveřice ajťáků ze Slovenska

Domácí

Zároveň uznal, že i tentokrát se mělo jít cestou výběrového řízení, které bylo loni na podzim zrušeno kvůli průtahům a vývoj systému si vzal na bedra Krejčí a čtyři IT experti ze Slovenska.

S potížemi se počítalo, připustil Bek

„Bylo jasné, že budou technické potíže, totéž se stává v bankách při spouštění každého systému. Do toho rizika jsme šli. Omlouvám se, že se takové chyby objevily. Na druhé straně vah ale bylo, že jsme chtěli předejít deformaci chování dětí při přihlašování do škol. Racionálním přístupem pro ně bylo, že musely taktizovat už u první přihlášky a podhodnocovaly své schopnosti. Dosavadní systém ničil jejich šance, aby se vydaly cestou, kterou si přály. Pak také byli uchazeči trýzněni čekáním na ty úspěšnější u testů, co se dostali před nimi, až odevzdají zápisové lístky,“ připomněl.

Za jednodenní odklad startu elektronických přihlášek kvůli problémům s načítáním příloh se omluvil i Krejčí, ale zdůraznil, že nebylo možné systém připravit rychleji.

Např. v úterý o půlnoci to bylo 78 tisíc uchazečů, pro mě naprosto neuvěřitelné číslo
Miroslav Krejčí, šéf Cermatu

Větší technické potíže už neočekává ani v souvislosti s vývojem algoritmu pro rozřazování žáků do škol. Systém přidělování žáků na základě jejich priorit a výsledků zkoušek bude Cermat připravovat s odborníky na algoritmy.

Na západě už by ministr rezignoval. Beka kvůli přihláškám nešetří ani vládní poslanci

Domácí

„To nastane až 8. května a máme na to spoustu času,“ uvedl s tím, že chystají desítky až stovky simulací a během dubna bude i čas na to, aby si jednotliví aktéři algoritmus vyzkoušeli. „To už nebude taková punková akce jako spuštění systému. Teď už to budou pohodové věci,“ ujistil.

Nepříjemnosti očekává v poslední termín podávání přihlášek, kdy by mohl hrozit objednaný DDoS útok, kdy hackeři zahltí systém požadavky ze vzdálených počítačů. Připomněl, že jeden takový útok už obranné mechanismy přijímačkového systému ustály. Pokud by se je podařilo prolomit, zřejmě by se závěrečný termín pro podání přihlášek posunul o den až dva.

Krejčí: Nápor při zveřejnění výsledků zvládneme

Bek doplnil, že na ochraně spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. „V případě několika útoků ze soboty to bylo ze serverů z celého světa. Bylo to převážně z Ruska, ale i dalších zemí mimo Evropskou unii. Takovou kapacitu si musí někdo objednat a zaplatit. Je otázkou, jestli někdo takový bude,“ poznamenal.

Podle něj by se tomu dalo předejít, pokud by se zakázaly přístupy ze zahraničí, nicméně to by zase mohlo poškodit uchazeče, kteří jsou během jarních prázdnin třeba v Alpách.

Přihlášku na SŠ podala přes elektronický systém více než polovina letošních uchazečů

Věda a školy

Další nápor lze čekat v den zveřejnění výsledků, ale podle Krejčího bude systém připraven, aby unesl jakékoli množství uživatelů. Poslance ujistil, že elektronický systém přihlášek DiPSy je nyní nejrobustnější systém ve státní správě.

Domnívá se, že veřejnost systém i přes komplikace nakonec ocenila. Za deset dnů se elektronicky přihlásilo na padesát tisíc uchazečů, počítalo se s dvaceti až pětadvaceti tisíci. V neděli pak podle něj padl denní rekord, v pondělí další a v úterý už počet přihlášek překonal deset tisíc.

„O půlnoci (z úterý na středu) to pak bylo 78 tisíc uchazečů, pro mě naprosto neuvěřitelné číslo. Už teď jsme za hranicí toho, co si kdo dokázal představit. Očekávali jsme, že se polovina uchazečů přihlásí papírově,“ uvedl Krejčí.

Syn měl ušetřit desítky, možná stovky tisíc

Připustil, že v textech uvízly čtyři gramatické chyby. To prý bylo dáno tím, že je sepisovali lidé ze Slovenska. Krejčí po nich předtím osmnáct chyb opravil, ale omylem nebyly všechny zadány. Odmítl nařčení z amatérismu.

„Jsou to čtyři seniorní programátoři a jsem moc rád, že to nedělali Češi, protože ti by kvůli té žumpě v médiích minulý týden odstoupili. Těmto lidem určitě nejde o peníze, pouze chtěli dělat na dobrém projektu,“ řekl.

Miroslav Hřebecký z EDUin k přijímačkám: Zpožděný start není problém, podoba testů ano

Věda a školy

Nepřiměřená byla podle něj kritika zapojení jeho nezletilého syna do prací v Cermatu. Podle něj zdarma během dvou dní připravil formát pro zobrazení aplikace v mobilu a na tabletech. Předtím za 36 tisíc korun vytvořil aplikaci Tau na procvičování testů.

„Cermat má roky na svých stránkách procvičovací aplikaci, kterou pokládám za ostudu státní správy, protože to žádná aplikace není a Cermat za ni platil osmdesát tisíc korun ročně jen za to, aby fungovala. Radši jsem nechal vytvořit novou aplikaci a výsledek je fantastický a odborníci cenu odhadují v nižších stovkách tisíc korun,“ řekl Krejčí.

Bek dodal, že zadal kontrolu hospodaření, zda je odměna za vykonanou práci adekvátní. Připustil, že zaměstnávání rodinných příslušníků není moudré, ale pohoršení ze strany některých poslanců či senátorů je pokrytecké, protože sami ve svých kancelářích občas zaměstnávají své manželky, potomky a jiné blízké.

Odbory se s premiérem na penězích pro nepedagogy nedohodly

Domácí

Volání po další stávce ve školách sílí

Domácí

Výběr článků

Načítám