Hlavní obsah

Digitalizace po česku: Přihlášky na školy zachraňuje čtveřice ajťáků ze Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitalizace přihlášek na střední školy je sice ostře sledovaná rodiči, pedagogy i politiky, vzniká ovšem docela svéráznou cestou – guerillově. Přesně takto proces okomentoval sám ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který za něj nese odpovědnost.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN), když představoval nové přijímačky.

Článek

Kompletní systém vytvořila a stále ještě tvoří čtveřice IT techniků ze Slovenska s přispěním ředitele státní společnosti Cermat Miroslava Krejčího a drobnou výpomocí jeho nezletilého syna.

Původně měla systém podávání elektronických přihlášek nazvaný DiPSy vytvořit firma, jež vyhrála výběrové řízení, jenže to ztroskotalo. Šéf Cermatu, který má organizaci přijímacího řízení na starosti, proto v nouzi nejvyšší oslovil svého známého, jenž se zeptal dalšího známého a ten se poptal svých čtyř známých, zda by se projektu se šibeničním datem startu neujali. Naštěstí měli volno.

Na začátku příběhu byl vývojář Adam Paclt. „S Miroslavem Krejčím se znám z doby, kdy pracoval jako analytik pro policii. Pak přešel do Cermatu, což mě překvapilo, protože je to naprosto nevděčná pozice,“ vzpomíná vývojář.

Přihlášku na SŠ podala přes elektronický systém více než polovina letošních uchazečů

Věda a školy

„O pár měsíců později jsme spolu seděli v restauraci a Krejčí mi řekl: ‚Je to špatné, výběrové řízení na systém elektronických přihlášek vybouchlo, a když to nezvládneme, může snad padnout i vláda.‘ To jsem zbystřil,“ říká vývojář.

Výběrové řízení havarovalo, když firma PragoData podala nejnižší nabídku, ale podle Krejčího nesplnila podmínky zadávací dokumentace a byla vyřazena. Tomu se bránila podnětem k antimonopolnímu úřadu, a tak Krejčí na začátku října vše vyřešil tím, že výběrové řízení zrušil. Jinak by se přezkum zakázky protáhl a vítěz by nestihl dodat DiPSy včas.

Tak padlo rozhodnutí vytvořit systém v Cermatu s pomocí programátorů, které jeho šéf sežene na dohodu o provedení práce. S prosbou o personální pomoc se Krejčí obrátil právě na Paclta.

KOMENTÁŘ: Další rána digitalizaci pod pás – Alex Švamberk

Komentáře

Pracovali i zadarmo

„Od začátku bylo jasné, že budou dělat částečně zadarmo, protože si nemůžou vše vykázat na dohodu o provedení práce,“ přiblížil vývojář. „V Česku jsem nikoho tak rychle a za takových podmínek nesehnal,“ dodal Paclt.

Obrátil se na známého ze Slovenska, vývojáře Dominika Metese a jeho firmu Masters and Generals. „Neměl jsem na to kapacitu a přiznám, že ani chuť,“ uvedl Metes. Doporučil ovšem jiný tým čtyř slovenských programátorů. „Byla náhoda, že zrovna měli čas. Pokud by nebyli volní, o nikom jiném už bych nevěděl,“ popsal Metes.

Najatá čtveřice pracovala i přes vánoční svátky, pomáhal sám ředitel Cermatu, a dokonce jeho nezletilý syn. „Pracoval na tom, aby stránky s přihláškami fungovaly i na mobilech a tabletech, což je drobnost. Jádro projektu měli v rukou profesionálové,“ podotkl Paclt.

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Svěřit tak rozsáhlý úkol čtyřem programátorům může vyhlížet jako hazard. „Můžete jich mít dvacet druhořadých, nebo čtyři špičkové. A tito jsou špičkoví programátoři,“ zdůraznil Paclt.

Elektronické přihlášky měly odstartovat 1. února, na poslední chvíli ovšem Cermat odhalil chybu s načítáním příloh. Žáci a rodiče se tak mohli připojit až o den později, což vyvolalo bouři nevole.

„Je to náročné, protože programátoři pracují na hotových částech systému, zároveň je ovšem čekají další úkoly. Budou teď programovat modul, který rozřazuje žáky do škol podle výsledků přijímacího testu,“ popsal Metes. „Běžný projekt se dělá tak, že se celý dokončí a teprve pak spustí. To nešlo, nestihly by se termíny,“ přiblížil.

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

Problémy už od začátku

Paclt vidí hlavní chyby na začátku. „Stát dělá výběrová řízení, která jsou časově náročná a ve výsledku stojí ohromné peníze. Měl by zaměstnávat špičkové programátory, kteří aplikaci vymyslí a zadají její zhotovení. Bylo by to levnější a rychlejší,“ popsal.

„Pokud máme postoupit s digitalizací, je potřeba mít základní tým vývojářů, kteří budou zaměstnanci státu. To je poučení do budoucna,“ souhlasí mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Letos by se také měla pustit do práce skupina odborníků, kteří zasednou do takzvaných kompetenčních center Digitální a informační agentury. „Bude to zhruba osmdesát lidí. Když bude vznikat na ministerstvu projekt na téma digitalizace, bude tento tým nápomocný už od začátku,“ řekla mluvčí agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

Spotřeba papíru v Česku klesla. Důvodem je digitalizace

Ekonomika

Podle Miroslava Hřebeckého ze společnosti EDUin nesou odpovědnost politici, ne Cermat. „Kdyby do toho šéf Cermatu Krejčí nešel po hlavě, měli bychom ještě papírové přihlášky a dětem by opět tekly nervy. Projekt digitalizace leží na ministerstvu školství od roku 2013,“ upozornil odborník.

„Tato výtka nejde za současným ministrem. Nastoupil loni v květnu. Je pravda, že digitalizace byla záměrem už jeho předchůdců, ale nyní je důležité projekt dokončit. Pak můžeme pátrat, proč se tak nestalo dříve,“ reagovala mluvčí resortu školství.

Přijímačky digitalizujeme, ale testování dětí bychom měli spíš zrušit. Náš systém zadupe řadu talentů

Chuťovky

Reklama

Výběr článků

Načítám