Hlavní obsah

Z interpelací na premiéra se stává fraška

Novinky, jas

Pravidelné písemné interpelace na předsedu vlády se ve čtvrtek neuskutečnily. Problémem nebyl tentokrát nízký počet poslanců, ale absence premiéra Andreje Babiše (ANO), který se omluvil z pracovních důvodů. Před nedávnem se Babiš písemným interpelacím vyhýbal deset měsíců.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Tristní účast na interpelacích je téměř pravidlem.

Článek

Na premiéra směřovaly čtyři interpelace, jejichž autoři nebyli spokojeni s odpověďmi. Ke smůle přítomných sedmi desítek poslanců byl spolu s řadou jejich kolegů nepřítomen i Babiš, který se omluvil z dopoledního jednání.

Jelikož všechny interpelace byly přerušeny „do přítomnosti předsedy vlády“, musel předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) u všech konstatovat, že překážka trvá a interpelaci není možné projednat.

Jakub Michálek (piráti), Zbyněk Stanjura (ODS), Věra Kovářová (STAN) a Olga Richterová (piráti) tak budou muset čekat na některý další termín.

Vondráček alespoň poděkoval poslancům, kteří na interpelace dorazili. „Předvedli jste mimořádné pracovní nasazení,“ dodal a přerušil jednání do 11 hodin.

Nechodí poslanci, ministři ani premiér

V minulosti se opakovaně stávalo, že poslanců bylo na interpelacích málo a nebyli usnášeníschopní. Problémy s docházkou mají dlouhodobě i členové kabinetu.

Interpelace
Podle jednacího řádu dolní komory se poslanci mohou obracet s dotazy na členy vlády buď písemně, nebo prostřednictvím ústních interpelací. Na interpelace jsou vyhrazeny čtvrtky. Odpovědi na písemné interpelace se projednávají od 9 do 11 hodin, odpovědi na ústní interpelace na předsedu a členy vlády od 14:30 do 18 hodin.

Premiér Babiš na písemné interpelace dorazil koncem ledna poté, co se jim 10 měsíců vyhýbal.

„Nevím, o čem tady kolegové mluví. Chápu, že to je příležitost se tady zviditelňovat. Když se mě novináři ptají, proč sem nechodím, tak právě proto, protože to je plácání,“ rozčílil se v lednu Babiš.

Zatímco opozice mu vyčítá, že pohrdá Sněmovnou, premiér označuje jednání některých poslanců za šikanu. Snahy změnit formu interpelací, o nichž poslanci dlouhodobě mluví, zatím nepadly na úrodnou půdu.

Anketa

Měl by se premiér Andrej Babiš polepšit v docházce na sněmovní interpelace?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
Celkem hlasovalo 982 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám