Hlavní obsah

Čísla o výnosu z EET si Schillerová vymýšlí, tvrdí opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) o tom, že díky EET se podařilo vybrat více peněz a následně může vláda snižovat daně, jsou podle opozice buď žert, nebo drzost a cynismus. Vláda ANO a ČSSD naopak podle nich daně dlouhodobě zvyšuje a čísla o výnosu z EET si vymýšlí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek při projednávání státního rozpočtu na rok 2019 ve Sněmovně

Článek

„Od paní ministryně jsou slova o snižování daní nebetyčná drzost. Každý, kdo sleduje počínání hnutí ANO na ministerstvu financí, vidí jen snahu vymyslet, jak se ještě více dostat do peněženek daňových poplatníků a jak více už tak složitý daňový systém zkomplikovat. Je to tragikomické,” reagoval na tiskovou konferenci Schillerové poslanec ODS Jan Skopeček.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

Za žert slova ministryně považuje šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda daně nesnižuje, ale právě naopak. Navíc uvažuje i o zavedení digitální daně. Její slova mi znějí jako žert,” řekl Novinkám Kalousek.

Nejvyšší zdanění v historii

Společně se Skopečkem upozorňují na to, že míra zdanění má být letos dokonce nejvyšší v historii.

„Cynismus paní ministryně financí Schillerové dosáhl vrcholu. Podle dat samotného MF ČR má letos vyšplhat složená daňová kvóta, kterou se měří míra daňového zatížení, na rekordní úroveň 35,9 procenta,” dodal Skopeček.

Pirát Mikuláš Ferjenčík navíc upozorňuje na to, že čísla o tom, kolik EET vynese, nelze vůbec ověřit.

Podle MF by mělo letos EET do veřejných financí přinést 15,2 miliardy korun, z toho 2,4 miliardy korun souvisí s květnovým rozšířením EET na obory, které jí dosud nepodléhaly. Za roky 2017 až 2019 vyčíslilo ministerstvo financí přínos EET zhruba na 33 miliard korun.

Ferjenčík: Ministerstvo si čísla vymýšlí

„Ministerstvo si ta čísla normálně vymýšlí. Vůbec nemá datově podložené to, že EET něco přineslo. V rámci třetí a čtvrté vlny mluví o dvou miliardách, ale ještě ani nevyhodnotili náklady na opatření,” řekl Novinkám Ferjenčík. Za nevěrohodná čísla považuje i Kalousek.

EET dnes kritizují i lidovci, kteří byli ve vládě v době, kdy se EET schvalovalo a spouštělo.

„Souhlasili jsme s tím, aby se narovnalo podnikatelské prostředí, ale dlouhodobě jsme nesouhlasili s parametry. Systém nemyslí především na ty malé, kteří mají drobné tržby. Zároveň se nenaplňují dané sliby, že vznikne 280 km zrekonstruovaných tratí nebo půjde 18 miliard do nemocnic. Velká část z výběru daní končí rozpuštěna v běžných výdajích státního rozpočtu,” reagoval předseda lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám