Hlavní obsah

Byrokracie s EET nekončí. Na podnikatele čeká formulář s více než 500 kolonkami

Novinky, Renáta Bohuslavová

1. května startuje třetí a čtvrtá vlna EET. Už od února se mohou podnikatelé hlásit do tzv. zvláštního režimu, který slouží pro bezhotovostní platby a má podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) zaznamenávat základní údaje. Ve skutečnosti bude ale podnikatel muset vyplnit více než 500 kolonek každého čtvrt roku a evidovat si první a poslední účtenku každého dne. Podle opozice jde jen o další byrokratickou zátěž, která povede k obcházení systému.

Foto: www.etrzby.cz

Článek

Zvláštní režim v rámci třetí a čtvrté vlny EET se týká pouze hotovostních plateb a může se do něj přihlásit podnikatel, který není plátcem DPH (tedy jeho roční obrat nepřekročil 1 milion korun), nemá více než dva zaměstnance a výše hotovostních plateb za poslední rok nepřesahuje 600 tisíc korun, přičemž se to nepředpokládá ani další rok.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

To, kolik elektronických plateb podnikatel udělá, roli nehraje, pokud nepřesáhne zmíněný obrat. EET se totiž na platby kartou ani bezhotovostní platby nevztahuje.

Když zjistíte, že do této skupiny patříte, ještě vyhráno nemáte. Musíte se do zvláštního režimu přihlásit do 1. května. Následně je třeba si vyzvednout speciální bloček s papírovými účtenkami, protože ze zákona nemůžete používat jiné. Celý postup si můžete nastudovat a příslušné dokumenty stáhnout na webu etrzby.cz.

Foto: www.etrzby.cz

Ani to ale ještě není konec byrokratického procesu. To nejdůležitější bude každého čtvrt roku vyplnit příslušný formulář, který má přes 500 kolonek. Musíte si také každý den evidovat první a poslední účtenku, abyste mohli vyplnit políčka - počet plateb, výše plateb, počet storen, výše storen a pořadové číslo první a poslední účtenky vystavené v daném dni.

Schillerová: Jen základní položky

Přihlášení k režimu je podle ministryně Aleny Schillerové snadné. „Je to jednoduchá žádost a pak evidují ve speciálním režimu,” uvedla Schillerová minulý týden na tiskové konferenci.

Zmíněný formulář už ale tak pozitivně nehodnotí.

„Nepochybně uživatelsky jednodušší je on-line evidence tržeb, v rámci které veškerá komunikace s Finanční správou probíhá automatizovaně. Papírový režim je alternativou, která je určena především zájemcům z řad nejmenších živnostníků s minimem tržeb, kteří z nějakého důvodu nechtějí evidovat on-line. Formulář k vykazování tržeb v rámci papírového režimu obsahuje jen základní položky tak, aby byla zajištěna řádná evidence tržeb a papírový režim nemohl být zneužíván k obcházení systému,” doplnila Novinkám ministryně.

Piráti: EET je cesta pro melouchy

Například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík ale upozorňuje, že právě takto nastavený systém nepovede k ničemu jinému než k obcházení zákona. Navíc se podle něj vláda obsáhlou byrokracií snaží podnikatele od užívání tohoto systému odradit.

„Hlavní efekt EET bude, že se úplně přestane platit v hotovosti a řemeslníci ty úplně nejmenší melouchy nebudou přiznávat vůbec. Hotovostní tržby radši člověk nepřizná, než aby řešil byrokracii okolo,” řekl Novinkám Ferjenčík a dodal, že se vrací doba razítková, kdy si každý bude muset na účtenky vyplňovat údaje ručně nebo si pořídit razítko.

Piráti chtějí zrušit EET, obrátili se na Ústavní soud

Ekonomika

Piráti se kvůli zavedení již fungující EET i zavedení nové vlny obrátili na Ústavní soud již koncem loňského roku, usilují o její celkové zrušení. Jelikož soud může projednat věc ve zrychleném řízení, o výsledku by mohlo být jasno ještě před spuštěním závěrečné vlny, tedy před 1. květnem.

Za zrušení EET dlouhodobě bojuje i ODS. „Je to výsměch všem slušným a pracovitým živnostníkům. EET je nesmysl, který musí být zrušen. Ministerstvo financí pod vedením ministryně Schillerové by si mohlo dát do svého loga šikanovat a danit,” napsal Novinkám v reakci na zavedení poslední vlny EET lídr strany Petr Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám