Hlavní obsah

Vystrčil dráždí poslance korespondenční volbou

Právo, ada, nig

I přes dohody stran v obou komorách parlamentu o znění nového zákona o volbách do Sněmovny hrozí velký zádrhel. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) totiž připustil, že senátoři by zákon mohli poslancům vrátit s návrhem doplnit korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Sněmovna přitom minulý týden její zavedení odmítla. Ke schválení volebního zákona je nutné, aby se na něm shodly obě komory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„V Senátu má většinovou podporu, aby ve volebním zákonu byla možnost korespondenčního hlasování pro české občany žijící nebo pobývající v zahraničí,“ řekl Vystrčil. Ten je přitom místopředsedou ODS, která nový volební zákon ve Sněmovně podpořila.

Vedení obou komor se spolu s šéfy všech poslaneckých i senátorských klubů už dřív shodla, že nebudou do zákona dávat víc, než vyplynulo z nálezu Ústavního soudu.

Je to kompromis

O korespondenční volbě v něm nebylo ani slovo. Sněmovna proto schválila znění se 14 volebními kraji a s mírně zvýšeným limitem ke vstupu do dolní komory pro koalice, které odpovídalo požadavkům senátorů. Doplnili i nezbytná pravidla, jak přepočítávat hlasy voličů na mandáty.

Potvrzeno, pravidla pro sněmovní volby se změní

Parlamentní volby

Rozpaky nad Vystrčilovým prohlášením netajil šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Budu doufat, že slovo senátora něco znamená. My jsme opravdu vyšli jejich názorům vstříc. Udělali jsme kompromis i za cenu názorových ústupků. Pro znění zákona hlasovalo 96 poslanců,“ řekl Právu.

„Je to záplata po ústavním nálezu. Jsou to naše volby, a tak si myslím, že by to měli senátoři respektovat. Ohrozit celý proces přijetí volebního zákona není odpovědné,“ dodal Vondráček. „Ještě jsem nezaznamenal, že by Senát v čemkoli ustoupil,“ uzavřel předseda dolní komory. Stejného názoru jako Vondráček je i šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda, který bude zákon v Senátu obhajovat a který je ze stejné strany jako Vystrčil, tedy z ODS.

„Já, i když jsem zastánce korespondenční volby, půjdu pokorně žádat Senát, aby to schválil beze změn, protože jeho vrácení s pozměňovacím návrhem na korespondenční volbu může ten zákon sestřelit,“ řekl Právu.

„Jestli chceme riskovat, že nebude podle čeho volit, tak to se mi nelíbí. My jsme se pokusili Senátu vyjít vstříc, jak to jen šlo. Může se stát, že se případná změna navržená senátory ve Sněmovně zasekne, a tak nebudeme mít nic,“ varoval Benda.

Vystrčil: Babiš je bezohledný, Zeman neomalený

Domácí

Minulý týden poslanci při hlasování korespondenční volbu neschválili ani pro letošní volby, ani pro ty následující. Ze 101 přítomných poslanců návrhy podpořila třetina, když pro byly kluby ODS, pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN. Z dalších stran se k nim připojil pouze Jan Chvojka (ČSSD).

Po klubu ODS a TOP 09 s 27 členy je druhou nejsilnější frakcí v Senátu klub STAN a nezávislých s 24 členy. Jeho předseda Petr Holeček si myslí, že korespondenční volba je potřebná.

„Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí situace ve Sněmovně, musíme se o tom teprve poradit. Prvořadou záležitostí je odhlasovat zákon. Proto budeme zvažovat, zda tato z našeho pohledu potřebná věc by nemohla počkat až na příští složení Sněmovny. Nechceme být brzdou přijetí volebního zákona,“ řekl Holeček Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám