Hlavní obsah

Výstavu vraků aut z Ukrajiny v Hradci Králové někdo poničil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Hradce Králové někdo tento týden poškodil vraky aut dovezené z válkou zasažené Ukrajiny. V pátek to řekl ředitel východočeské pobočky organizace Paměť národa Michal Bureš. Tři autovraky jsou součástí putovní výstavy Příběhy z Ukrajiny, která v Hradci začala 17. listopadu a potrvá do 6. prosince. Má poukázat na hrůzy konfliktu dotýkající se civilního obyvatelstva Ukrajiny. Podle Bureše výstava vzbudila vlnu emocí už při instalaci.

Výstavu vraků aut z Ukrajiny v Hradci Králové někdo poničilVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Zdá se, že ruské útoky na civilní vozy pokračují i v Hradci Králové. Změny nastaly na mnohých plechových částech vozů, nějaké části se ztratily. Jeden vrak je posprejován nápisem: „STOP PROPAGANDĚ, DOMBAS“,“ řekl Bureš. V Donbasu zuří nejúpornější boje.

Výstava na náměstí byla řádně povolena magistrátem a má podporu města. Městská policie podle Bureše po incidentu začala místo více monitorovat kamerami. „Různí lidé také volají, včetně jednoho anonymu, na magistrát. Dožadují se kontaktů na organizátory výstavy, jiní chtějí vraky odstranit, aby nehyzdily město. Někteří dokonce plánují, že to udělají vlastními silami. Na druhou stranu se z místa stává prostor pro pietu a vyjádření sounáležitosti s Ukrajinou, lidé tam pokládají květiny, drobné předměty, rozsvěcí svíčky,“ uvedl Bureš.

Foto: Paměť národa

Jeden z poničených vraků v Hradci Králové

„Organizátoři výstavy oznámili hradecké městské policii poškození a krádež částí vystavovaných vraků z rusko-ukrajinského konfliktu na náměstí 28. října. Vzhledem k charakteru protiprávního jednání je jeho šetření a řešení v kompetenci Policie ČR. Podle požadavku státní policie poskytnou městští strážníci maximální součinnost,“ řekl Petr Vinklář z hradeckého magistrátu.

Rusko při posledních útocích na Ukrajince nasadilo ve větším množství vražedný Lancet

Válka na Ukrajině
Foto: Paměť národa

Jeden z poničených vraků v Hradci Králové

Podle mluvčí hradecké krajské policie Elišky Pospíšilová Majerové se policie o případu dozvěděla od novinářů. „Na základě vašeho poznatku jsme na místo poslali hlídku, která informaci prověří a v případě zjištění protiprávního jednání se tím budeme zabývat,“ odpověděla na dotaz Pospíšilová Majerová.

Výstava by se po jejím skončení v Hradci Králové měla přesunout do Olomouce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lidé přinášejí k vrakům z Ukrajiny květiny a zapalují svíčky. Chtějí tak vyjádřit solidaritu s napadenou zemí.

Lidé mohou v centru Hradce Králové na náměstí 28. října vidět rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu, podle organizátorů jde o reálné svědectví války na Ukrajině. Prostřednictvím panelů a audionahrávek zprostředkovávají příběhy jejich majitelů z míst, kde se ruští vojáci dopouštěli zločinů. Převoz vraků z Ukrajiny do ČR zorganizovala díky partnerům Paměť národa, která od února pomáhá Ukrajině prostřednictvím finanční sbírky.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Město Irpiň se stalo jedním ze symbolů války na Ukrajině. Rusové tam zničili most, který spojuje Irpiň, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevem. Záběry zoufalých Ukrajinců, kteří se přes zničený most snažili uprchnout před boji do většího bezpečí na druhý břeh, na konci února obletěly svět.

V Praze jsou k vidění vraky ukrajinských civilních aut zničených ruskou palbou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám