Hlavní obsah

Vyšachovanému Roučkovi nabízejí náplast v podobě postu eurokomisaře

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se rozhoduje mezi třemi kandidáty na post místopředsedy Evropské komise, který po volbách do EP obsadí Česká republika. Jedním ze zvažovaných kandidátů je podle informací Práva i europoslanec Libor Rouček, kterého strana o víkendu odsunula až na deváté místo kandidátky do EP.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Libor Rouček (ČSSD)

Článek

Právu to včera potvrdila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. „ČR má jen tři lidi, se kterými se může ucházet o pozici místopředsedy Evropské komise. Těmi jsou Vladimír Špidla, Libor Rouček a Štefan Füle,“ řekla Právu.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že se bude rozhodovat mezi dvěma až třemi jmény, nechtěl ale být konkrétní. „Mám dva až tři vážné možné kandidáty, se kterými o tom budu v příštích týdnech hovořit. Jména nyní komentovat nebudu,“ řekl Sobotka Právu.

Dva ze tří, které Gajdůšková jmenovala, už mají s prací v Evropské komisi zkušenosti: Štefan Füle je eurokomisař zodpovědný za rozšiřování EU, a mandát vykonává od roku 2010.

Rouček chce jen do EP

Špidla byl eurokomisařem pro zaměstnanost a sociální věci v letech 2004 až 2010, nyní jej premiér Sobotka jmenoval šéfem svých poradců. Eurokomisařem, i když jen několik měsíců, byl i Pavel Telička, který povede kandidátku ANO do eurovoleb, a Andrej Babiš zvažuje, že ho navrhne na eurokomisaře.

Pro Roučka by nabídka eurokomisaře mohla být náplastí za to, že jej ČSSD na kandidátce nechala spadnout na obtížně volitelné místo.

Rouček, který je europoslancem od roku 2004 a byl i místopředsedou Evropského parlamentu, však pro Právo uvedl, že jeho priorita je zůstat v europoslanecké lavici. „Nikdy jsem nebyl trafikant. Chci být znovu zvolen do EP, kde jsem už deset let a kde vykonávám fundovanou práci,“ řekl Rouček.

Ten ostře protestoval proti způsobu, jakým byla kandidátka sestavena. V posledních volbách získala sociální demokracie sedm mandátů. Rouček ale spoléhá na kroužkování.

K případné opětovné nominaci se nechtěl vyjádřit ani Špidla. „To musí komentovat ústavní činitelé,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám